İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AKPM’den Koçaryan’a çağrı

AKPM, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın soykırım iddiaları için ortak komisyon kurulması önerisini kabul etmesini istedi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi AKPM’deki Türk heyetinin girişimiyle hazırlanan yazılı bildiriyi İngiltere, Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya, İspanya, Rusya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Azerbaycan gibi çok sayıda ülkeden 80 parlamenter imzaladı.

Parlamenterler bildiride, Türkiye ve Ermenistan’a “Osmanlı İmparatorluğu içinde Birinci Dünya Savaşı sırasında meydana gelmiş olayları, tüm ulusal arşivlerde mevcut tarihi belgeleri kullanarak, ortaklaşa incelemeleri” çağrısı yaptı.

AKPM’nin bildirisinde Başbakan Erdoğan’ın bu yönde Koçaryan’a yaptığı önerinin ‘memnuniyet verici’ olduğu vurgulanarak, desteklendiği vurgulandı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi toplantıları hafta sonuna kadar sürecek. Bildiriye imza atanların sayısının 100’ü geçmesi bekleniyor.

Koçaryan, Erdoğan’a cevap verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’a gönderdiği mektuba dün cevap geldi. Dışişleri Bakanlığı’na ulaşan mektupta ‘soykırım’ kelimesi geçmiyor.

Türkiye ile diyaloga hazır olduklarını söyleyen Ermenistan Devlet Başkanı Koçaryan, Başbakan Erdoğan’ın ‘tarihçi ve uzmanlardan oluşan ortak komisyon kuralım’ önerisine ise, ‘komisyon hükümetler arası olmalı’ cevabını verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’a gönderdiği mektupta 1915 dönemine ait gelişme ve olayları incelemek üzere ortak komisyon kurmayı teklif etmişti.

Koçaryan cevap niteliğindeki mektubunda, Ermenistan olarak ilişikilerin kurulması, sınırın açılması ve dialoğ konularında hep istekli olduklarını belirtti.

Koçaryan, hükümetler arası komisyon önerdi

Mektubunda Avrupa kıtasından örnek veren Koçaryan, Avrupa’da geçmişte yaşanan olaylara rağmen ülkelerin ilişki kurulabildiğini hatırlattı. Ancak Koçaryan’ın mektubunda Başbakan Erdoğan’ın teklifiyle uyuşmayan bir nokta var.

Erdoğan, 1915’de yaşananları araştırmak için tarihçilerle diğer uzmaların ve üçüncü ülkelerinde yer alacağı arşivleri araştıracak bir ortak komisyon kurulmasını önermişti. Koçaryan ise mektubunda, soykırım iddiaları yerine ikili ilişikilere vurgu yaparak komisyonun tarihçiler arasında değil hükümetler arasında kurulabileceğini söyledi.

Erivan’dan gelen mektubta ‘ön koşulsuz görüşmeye hazırız’ denilirken Dışişleri yetkilileri ön koşulsuz tanımının Ermenistan’ın Yukarı Karabağ ve soykırım konularında adım atmadan görüşmeye başlama koşulu olarak algılandığını belirtiyor.

Koçaryan’ın mektubu Ankara’da değerlendirildikten sonra eğer olumlu bulunursa nasıl bir dialog mekanizması kurulacağı, komisyonda kimlerin yer alacağı ve hangi koşullarla toplanacağı konusunda iki ülke arasında görüşmeler başlayacak.

Yorumlar kapatıldı.