İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`1914´teki Ermeni nüfusu 1.5 milyon´

Murat Bardakçı, Hürriyet gazetesinde bugün yayımlanan yazısında, Talat Paşa’nın özel evrakı arasından çıkan belgelere göre 1914 yılı itibariyle Osmanlı topraklarında yaşayan Ermenilerin sayısının 1.5 milyon civarında olduğunu belirtti.

Talat Paşa’nın özel evrakı arasından çıkan belgelere göre 1914 yılı itibariyle Osmanlı topraklarında yaşayan Ermenilerin sayısı 1 milyon 256 bin. Talat Paşa bu rakamın eksikler nedeniyle 1.5 milyona çıkabileceğini belirtiyor.

Talat Paşa’nın evrakı arasında yer alan belgelerde, “Osmanlı topraklarında 1914 itibariyle 1 milyon 187 bin 818 Gregoryen ve 63 bin 967 Katolik Ermeni vardır ve toplamları 1 milyon 256 bin 403 eder” deniyor. Daha sonra, ‘sayımda eksiklikler yapılmış olabileceği için bu sayının 1.5 milyon civarında olabileceği söyleniyor.

Talat Paşa’nın kendi el yazısı ile tutulan belgelerde tehcirin uygulandığı vilayetlerde 284 bin 157 Ermeni kaldığı ama sayının eksik olabileceği belirtilerek “tehcir bölgelerinde kalan Ermenilerin sayısının 250 ila 400 bin arasında olduğunu söyleyebiliriz” deniliyor.

Talat Paşa anılarında özetle 1914’te Osmanlı topraklarında yaklaşık 1.5 milyon Ermeni’nin yaşadığını, bunun 924 bininin tehcir edildiğini ve geriye yaklaşık 400 bin Ermeni’nin kaldığını belirtiyor.

Ermeni diasporası ise aynı dönem sadece ölen Ermeni sayısının 1.5 milyon olduğunu iddia ediyor.

Hükümetin Ermeni iddiaları tavrı

Bu arada hükümet sözcüsü Cemil Çiçek dün Bakanlar Kurulu’nun ardından yaptığı açıklamada, Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin daha farklı bir politika izleme kararı aldıklarını açıkladı. ”Kesinlikle soykırım yoktur” diyen Çiçek, soykırım olmadığını göstermek için harekete geçileceğini söyledi.

Cemil Çiçek, 24 nisan tarihinin bir sonuç olduğunu, bunun evveliyatı bulunduğunu, savaş şartları içinde gerçekleşmiş durumlar olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin, bu durum gözardı edilerek bir töhmetle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin konunun tarihçiler tarafından açığa çıkarılmasından yana olduğunu anlatan Çiçek, ”meseleyi siyaseten değerlendirdiğimiz takdirde, bu, farklı sonuca götürecektir. O zaman her ülke, başka ülkeyle ilgili olarak pekala geriye dönük bazı olayları parlamentolarından geçirmek suretiyle münasebetler içinden çıkılmaz bir sonuca doğru götürülebilir” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.