İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Polonya meclisi hazırlıksız yakalandı´

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Polonya Meclisi’nin Ermeni soykırımıyla ilgili dün alınan karara hazırlıksız yakalandığını söyledi.

Gül, NATO Dışişleri Bakanları gayri resmi toplantısına katılmak için dün gittiği Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki temaslarının sonunda Türk gazetecilerinin sorularını yanıtladı.

Gül, Rotfeld ile baş başa görüşme olanağı bulduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Gül, Rotfeld ile görüşmesinde iki gün önce Polonya Meclisi’nde alınan kararı konuştuğunu ifade etti.

Abdullah Gül, Polonyalı meslektaşının kendisine Polonya meclisinin bu duruma hazırlıksız yakalandığını söylediğini belirtti.

Meclis başkanının eski dışişleri bakanı olduğunu Gül’e hatırlatan Rotfeld, başkanın elinden geleni yaptığını, ama böyle bir şeyi önleyemediğini, hükümetin aynı düşüncede olmadığını ve hükümetin bunu her zaman dile getirdiğini söyledi.

“Oskanyan’ın demeci doğru değil”

Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermenistan’a gönderdiği mektuptan sonra Ermenistan yöneticilerinin basın yoluyla yaptığı açıklamaları nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ”Ermeni liderlerinin basın yoluyla yanıtları çok sağlıklı olmuyor. Çünkü biz de bazen aynı şekilde bir şey söylüyoruz o farklı yansıyabiliyor” yanıtını verdi.

Abdullah Gül, bugün de gazetelerde Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan’ın beyanını gördüğünü ve basına yansıyan demecinin doğru olmadığını belirterek, ”o yüzden bu konuları biz çok dikkatli bir şekilde götürürüz” dedi.

Gül, Başbakan Erdoğan’ın mektubuna Ermenistan’dan henüz yanıt gelmediğini, ancak önümüzdeki günlerde geleceğini belirterek, biz ne söylüyoruz: Bu tip iddialar varsa, biz kendimizden eminiz, bu iddiaları araştırırız. Onun için biz her türlü devlet arşivlerimizi açtığımızı, dolayısıyla ilgili ülkelerin de aynı şekilde arşivleri açmaları gerektiğini söyledik” dedi.

“İddiaların araştırılması bizi rahatsız etmez”

Olayın siyasallaştırılıp Türkiye aleyhine bir propaganda aracına çevrildiğini gördüklerini ve bunu Türkiye’nin kabul etmesinin mümkün olmadığını söyleyen Gül, olmamış bir şeyi, Türkiye Cumhuriyeti zamanında değil, Osmanlı zamanında yapıldı deyip de geçmelerinin mümkün olmadığını belirtti.

“Atalarımıza böyle bir lekeyi bulaştırmamız mümkün değil” diyen Gül, konunun araştırılmasında rahatsız olmayacaklarını ifade etti.

Türkiye’nin tam tersine bu konuların araştırılmasını teşvik ettiğini belirten Gül, ”çünkü acı dönemi bu topraklar üzerinde yaşayan herkes geçirmiştir. İşte görüyorsunuz ne kadar çok Türk, onlarda canlarından olmuştur” dedi.

Gül, Türkiye’nin bu meseleleri uzun yıllar konuşmadığını, Türkiye’nin bugün de belki en büyük hatasının bu olduğunu söyledi.

Erdoğan: “İddiaları gündemde fazla tutmak yersiz”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, soykırım iddialarını aşırı şekilde gündemde tutmayı yersiz bulduğunu ifade ederek, ”olayı biraz da olduğundan çok çok fazla büyütüyoruz gibime geliyor. Bizim kararlığımız, dik duruşumuz çok önemlidir” dedi.

“AB ile ilgili gevşeme yok”

Hükümetin AB süreci konusunda 17 aralıktan sonra ‘gevşediği’ iddialarıyla ilgili bir soru üzerine Gül, bunun gerçeği yansıtmadığını belirterek, ”bunların hiç biri doğru değil. Bunun sürekli tekrarlanması kartopu gibi işi büyütüyor. Bunu daha önce söyledik. Ortada yapılması gerekip de yapılmamış bir şey söz konusu değil” cevabını verdi.

Gül, herhangi bir gevşeme söz konusu olmadığının, bahsettiği şeylerden anlaşıldığını belirterek, ”ayrıca, Türkiye, bunun altını çizerek söylüyorum, nasıl 17 aralıktan önce Avrupa’yı şok edecek kararlar aldı ve süratli bir şekilde AB yolunda ilerlediyse, 17 Aralık’tan sonra da AB’yi şok edecek adımlar atmıştır” dedi.

KOÇARYAN’IN AÇIKLAMASI

Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, ülkesinin Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için hiçbir önkoşulu olmadığını söyledi.

Fransa’da temaslarda bulunan Koçaryan, Senato’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın soykırım iddiaları hakkında iki ülkenin tarihçileri arasında bir komisyon kurulması yönündeki önerisini değerlendirdi.

İki ülkenin ilişkilerde ileriye bakması gerektiğini belirten Koçaryan, ”Türkiye gerçekten bu konuyu tartışmak istiyorsa, Ermenistan bunun en yüksek seviyede ve olabilecek en geniş çerçevede olmasını tercih eder” diye konuştu.

POLONYA’YA TEPKİ

Polonya Meclisi alt kanadının 19 nisan tarihinde aldığı kararla, 1915 yılındaki olayların ‘soykırım’ olarak tanımlaması Dışişleri Bakanlığı’nda tepkiyle karşılandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, olayların çarpıtıldığı ve tek taraflı bir yaklaşımla soykırım olarak nitelendirilmesinin sorumsuz bir davranış olduğu belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, “Polonya Meclisi’nin tarihi önerimizi kabul etmesi için Ermenistan hükümetine tavsiyede bulunmak yerine, olaylar hakkında tahrif edilmiş bilgilere dayalı bir karar alması Türk halkını derinden üzmüştür” ifadesi kullanıldı.

Yorumlar kapatıldı.