İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’daki Ermeni diasporasından soykırımcı Türklere ‘cesaret madalyası’

Fransa’daki Ermeni örgütleri, gazeteci-yazar Ragip Zarakolu ve Almanya’da yaşayan Soykırım Karşıtları Derneği Başkanı Ali Ertem’e ‘Ermeni soykırımını tanıma cesareti’ gösterdikleri için ‘cesaret madalyası takacak.

Ertem ve Zarakolu, ‘cesaret madalyalarını’ bugün Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoë’nin belediye binasında Paris’te yaşayan Ermeniler onuruna vereceği resepsiyonda alacak. Madalyaları, Fransa Ermeni Örgütleri Koordinasyon Konseyi (CCAF) Başkanı Ara Toronian’ın takacağı belirtildi. Almanya’nın Frankurt şehrinde yaşayan Ali Ertem ise sözde Ermeni soykırımının tanınması ve kınanması yolunda çalışmalarda bulunan Soykırım Karşıtları Derneği’nin başkanlığını yapıyor. Avrupa’da ve Ermenistan’da sözde Ermeni soykırımı konulu konferanslara katılan Ertem, ‘Türklerin soykırım yapmasına rağmen hesabı sorulmayan tek millet olduğunu ve şiddetin, Ermeni katliamlarında Türklere alet olan Kürtlere yöneldiğini’ iddia ediyor.

‘Türkiye tartışmaları Ermeni kimliğini uyandırmak için’

Avrupa’da Ermeni nüfusunun en fazla ve en örgütlü olduğu Fransa’da Ermeni diasporası 24 Nisan kutlamaları için Fransa genelinde yoğun bir kampanya başlattı. Ermeni örgütleri bugün ve yarın Fransa genelinde yürüyüşler düzenleyecek. Ermeniler, Champs Elysee Caddesi’ndeki zafer takının altında bulunan meçhul asker alevini yakacak ve Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği istikametinde yürüyecek. Paris’in dört bir kösesinde bulunan ışıklı panolara ‘Ermeni soykırımını hatırlıyoruz’ şeklinde elektronik yazılar asıldı. Ermeniler, ünlü Notre-Dame Katedrali’nde ‘1915’te ölenler için’ ayin düzenleyecek. Fransız televizyonlarının da neredeyse hepsi ‘soykırıma’ ilişkin belgesel ve tartışma programları yayınlıyor. Ermeni örgütleri ayrıca birçok şehirde Türkiye’nin AB üyeliği konulu konferans ve paneller düzenliyor. Ermeni Davasını Savunma Komitesi (CDCA) Başkanı Vartan Arzoumanian Le Figaro gazetesinin magazin ekine verdiği demeçte Türkiye’nin AB üyeliğinin Ermeni kimliğinin yeniden uyandırılmasına yardımcı olduğunu belirterek “Tamamen unutulmadan önce, hiç olmadığı kadar 1915 Ermeni soykırımının tanınması için çalışıyoruz.” şeklinde konuşmuştu.

Chirac ilk kez Ermeni anıtında

Sözde Ermeni soykırımının yıldönümü olarak kutlanan 24 Nisan öncesi Avrupa turuna çıkan Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, dün Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile görüştü. Chirac ve Koçaryan, görüşmenin ardından Paris’te Seine Nehri kıyısında bulunan Komitas Ermeni soykırımı anıtına giderek çelenk bıraktı. Türkiye’nin AB üyeliğine destek veren Chirac, şimdiye kadar yaptığı konuşmalarda ‘soykırım’ ifadesini kullanmamaya özen gösteriyordu. 1995 yılından buna cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Chirac, ilk kez bir Ermeni anıtına giderek çelenk bıraktı.

23.04.2005

Ali İhsan Aydın

Paris

Yorumlar kapatıldı.