İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB: `Türkiye´nin `Ermeni´ açılımları önemli´

Avrupa Birliği Komisyonu, ”Ermeni sorunu iyi yönde gelişiyor” dedi.

Komisyon, 1915 olaylarının 90’ıncı yıldönümü sebebiyle gündemden düşmeyen Ermeni sorunuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Türkiye’nin açılımlarının önemine dikkat çekilen açıklamada, “bu zorlu ve karmaşık sorun taraflar arasında güven ortamı sağlayacaktır. Her iki taraf da diplomatik yollarla çözüm elde etmeye calışıyor” denildi.

Komisyon ayrıca, Türkiye-Ermenistan sınırının açılması ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi konusunu gündeme getirmeye devam edeceğini de vurguladı.

Koçaryan’dan komisyon kurulmasına ‘evet’

Fransa’da temaslarda bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, dün yaptığı açıklamada, ülkesinin Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için hiçbir önkoşulu olmadığını söylemişti.

İki ülkenin ilişkilerde ileriye bakması gerektiğini belirten Koçaryan, ”Türkiye gerçekten bu konuyu tartışmak istiyorsa, Ermenistan bunun en yüksek seviyede ve olabilecek en geniş çerçevede olmasını tercih eder” açıklamasında bulunmuştu.

Robert Koçaryan, bu konuda hükümetler arası bir komisyon kurulmasını arzu ettiklerini, belki tarihçilerin de bu komisyona katılabileceğini ifade etmişti.

“İddiaları gündemde fazla tutmak yersiz”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da soykırım iddialarını aşırı şekilde gündemde tutmayı yersiz bulduğunu ifade ederek, ”olayı biraz da olduğundan çok çok fazla büyütüyoruz gibime geliyor. Bizim kararlığımız, dik duruşumuz çok önemlidir” dedi.

Alman Meclisi ‘soykırım’ demedi

Alman Meclisi de dün Hıristiyan Birlik partilerinin hazırladığı ‘Ermeni tasarısı’nı görüştü. Tasarıda ‘soykırım’ kelimesi geçmiyor. Meclis oturumunda yapılan konuşmalarda, Türkiye’nin tarihiyle ‘yüzleşmesi’ gerektiği belirtildi.

Konuşmacılar, amaçlarının ‘Türkiye’nin içişlerine karışmak ya da Türkleri suçlamak değil, tarihleriyle yüzleşmelerini sağlamak’ olduğunu vurguladı.

Tasarı, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in mayıs ayı başında Türkiye’ye yapacağı ziyaretten sonra Federal Meclis’te yeniden ele alınacak.

Ermeni lobisinde hareketlilik

Dünya Ermenileri de, 1915 olaylarının 90’ıncı yıldönümü olarak kabul ettikleri 24 nisana kilitlendi. ABD’deki Ermeniler, soykırım iddialarının tanınması için ABD Senatosu’ndan 35 senatörün, Temsilciler Meclisi’nden de şu ana kadar 175 milletvekilinin desteğini aldı.

ABD ve Kanada’daki Türk sivil toplum örgütleri de, Ermeni lobisinin soykırım iddialarının 90’ıncı yılı dolayısıyla ABD’de başlattığı kampanyaya karşı, ABD Kongresi üyelerine bir mektup gönderdi.

Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu TADF, Türk-Kanada Dernekler Federasyonu ve Turkish Forum’un gibi toplam 120’yi aşkın Türk sivil toplum örgütünün ortaklaşa kaleme aldığı mektup, soykırım iddialarına karşı tarihi gerçekleri dile getiriyor.

Yorumlar kapatıldı.