Benim ailem Muş’lu. Dedem Muş’un tanınmış simalarından Sekrak Margaryan’dır. Zaten Bakanlar Kurulu’muzun hemen hemen tamamı Anadolu kökenli. Yarısı da Muşlu…
22/04/2005
Dün Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ile konuşmuştuk. Oskanyan, Maraşlı olduğunu söylemiş “Benim annem Maraş doğumlu. Dedem ve büyük annem de. Ama ben sınırı geçip, Maraş’a gidemiyorum. Bu olacak iş mi?” demişti. Ermenistan Başbakanı Andranik Margaryan’la buluştuğumuzda da köklerinin Türkiye’de olup olmadığını merak ettik. Ermeni Başbakan “Zaten Bakanlar Kurulu’nda yer alan bakanların hemen hemen tamamı Anadolu kökenli. Yarısı da benim gibi Muşlu” dedi.
* Aile hikayenizi anlatır mısınız?
Baba tarafım Muşlu. Dedem Setrak Margaryan Muş’un tanınmış simalarındandı. 1916’daki olaylar nedeniyle Erivan’a göç etmişler. Muş’u görmeyi çok istiyordum. 1997’de henüz başbakan değil, milletvekiliyken Türkiye’ye gittim ama Muş’a giremedim. Güvenlik sorunu nedeniyle girişime izin verilmedi. O dönemde doğudaki Kürt meselesi nedeniyle güvenlik sorunu vardı. Erzurum’a gittim, Sarıkamış’a gittim. Hasretle o yerleri gezdim. 2004’de ise eşim ve kızım Muş’a gittiler. Dedemin evini buldular. Yıkık bir halde. Ama boş değildi içi. Kürtler oturuyormuş şimdi içinde. Dedemi hala hatırlayanlar var Muş’ta. Biz oralara gittiğimizde Türkler ve Kürtler bize çok iyi davrandı. Bize her konuda sevecen yaklaştılar ve yardımcı oldular. Türk halkı ile bizim aramızda hiçbir sorun yok. Zaten Bakanlar Kurulu’nda yer alan bakanların hemen hemen tamamı Anadolu kökenli. Yarısı da benim gibi Muşlu.
* Türkiye’ye mesajınız?
En büyük isteğim Kars kapısının açılması. İlk adım bu olmalı. Diplomatik ilişki acilen kurulmalı.
* Sizce üçüncü ülkeler Türk-Ermeni ilişkilerine nasıl etki ediyor?
İlişkilerimize ne kadar az ülke karışırsa o kadar iyi olur. Başka ülkelerin aramıza karışması bizim ilişkilerimiz bozuyor. Biz aynı sorunu 1. Dünya Savaşı’nda da yaşadık. Başka ülkelerin karışması bazı olaylar çıktı. Başka ülkeler karışmasın artık. Sorunlarımızı biz kendimiz çözelim.
* TBMM’nin Ermenistan’a ortak tarih komisyon çağrısıyla ilgili olarak, Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazdınız. Neler vardı o mektupta?
Mektubu Cumhurbaşkanımız Robert Koçaryan yazdı. Şu kadarını söyleyeyim. Bir tarih komisyonunda soykırım oldu mu, olmadı mı bunu tartışmak bizim için anlamsız. Biz ortak bir tarih komisyonunda sayılar üzerinde tartışırız. Ölen Ermeni sayısı 1 milyon muydu, 1.5 milyon muydu, bunu tartışırız. Biz soykırımı uluslararası alanda tüm devletlere kabul ettirmek için çalışıyoruz. Bunun için çalışmaya da devam edeceğiz. Bu bizim hem geçmişimize, hem insan haklarına hem de bundan sonra soykırım olmaması için dünya barışma karşı borcumuzdur. Ama ön koşulsuz olarak Türkiye ile diplomatik ilişki kurmaya hazırız ve bunu istiyoruz.
Yorumlar kapatıldı.