İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler, Bush´u eski rakibiyle zorluyor

Otobüslerle Washington’a akın eden Ermeni cemaati üyeleri, ABD Kongresi’nde düzenlenen, sözde soykırımın 90’ıncı yıldönümünü anma töreninde gövde gösterisi yaptı.

Bu yıl sözde Ermeni soykırımının tanınması için ABD Senatosu’ndan 32 senatörün, Temsilciler Meclisi’nden de 175 milletvekilinin desteğini alan Ermeni lobisi, Kongre’deki anma törenine, kasım ayındaki başkanlık seçimini ABD Başkanı George Bush’a karşı kaybeden Demokrat Parti Massachussetts Senatörü John Kerry’yi de getirdi.

Kerry’den destek

Sözde soykırımın tanınmasına destek konuşması yapan Kerry, ‘Soykırım soykırımdır. Ermeniler, bugün Darfur’da yaşanan soykırımı daha iyi anlıyor. Bizim yükümlülüğümüz, olanları tanımak ve onurlandırmak” dedi.

1990’da o dönemde senatör olan Bob Dole ile sözde Ermeni soykırımının ABD Kongresi’nde tanınması çabalarına bizzat katıldığını anlatan Kerry, ‘Ne yazık ki o zaman başarılı olamadık ve mücadelemiz halen devam ediyor. Başkan Bush, Türkiye’den tutumunu değiştirmesini istemeli. 1.5 milyon insan öldürüldü. Bu çok büyük bir soykırım. Tarihten ders almalıyız. Ermeni soykırımının tanınması çabalarımız için bastırmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Washington’daki kaynaklara göre, şu sırada hazırlanmakta olan ve sözde soykırımı tanımaya yönelik tasarı, nisan ayı içinde ABD Kongresi’ne sunulacak.

Türkler karşı atakta

ABD ve Kanada’daki Türk sivil toplum örgütleri, Ermenilerin kampanyasına karşı, Kongre üyelerine, tarihi gerçeklerin dile getirildiği mektuplar gönderdi. Mektuplarda, Ermeni soykırımı iddialarının tarihi çarpıtmaktan ibaret olduğu kaydedildi.

İlan yayınlanacak

24 Nisan’da Türk Amerikan dernekleri Federasyonu’na (TADF) bağlı iki derneğin de aralarında bulunduğu bir grup tarafından Washington’da, Ermeni soykırımı iddialarına cevap mahiyetinde bir yürüyüş yapılacak. Yürüyüş için New York, New Jersey ve Connecticut’tan onlarca otobüs kaldırılacak. New York Times, Washington Post ve Los Angeles Times gibi gazetelerde 24 Nisan’da bir metin yayınlanacak.

Yorumlar kapatıldı.