İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni tasarısı Alman meclisinde görüşüldü

Almanya Federal Meclisi’nde bugün, Hristiyan Demokrat ve Hristiyan Birlik partilerinin hazırladığı Ermeni Tasarısı tartışıldı.

NTV

22 Nisan 2005 — Görüşmelerde milletvekilleri “soykırım” kelimesini kullanmazken; partiler, Türkiye’ye Ermenilere yapıldığı iddia edilen katliamı, “tarihinin bir parçası olarak tanıması çağrısında bulunmak” konusunda anlaşmaya vardı.

Partiler, Türkiye’ye Osmanlı döneminde Ermenilere yapılan katliamı, tarihinin bir parçası olarak tanıması çağrısında bulunmak konusunda uzlaştı. Meclisteki bütün partiler, bunun hukuki bir sorumluluk değil, Avrupa tarihinin bir parçası olarak anılmasıyla ilgili olduğunu vurguladı.

Almanya’nın da katliama yardım ettiği için sorumluluk taşıdığını belirten milletvekilleri “soykırım” kelimesini kullanmadı. Milletvekilleri, daha sonra tasarıyı ve teklifleri ilgili Meclis Komisyonu’na gönderdi. Tasarı, komisyondan sonra yeniden Federal Meclis’e getirilip karar alınacak.

Bu kararın Başbakan Gerhard Schröder’in Türkiye’ye mayıs başında yapacağı geziden sonra alınması bekleniyor.

CHIRAC-KOÇARYAN BULUŞMASI

Avrupa Parlamentosu milletvekili Cem Özdemir ise, “Türkiye’nin AB’ye tam üye olana kadar Ermeni soykırımını tanıması gerektiğini” iddia etti.

Öte yandan, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, resmi bir ziyaret için Paris’te bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’la bugün Ermeni soykırımı anıtına giderek çelenk koyacağı açıklandı.

ATİNA’DA TÜRK BAYRAĞI YAKILDI

Bu arada, Yunanistan başkenti Atina’da yaklaşık 600 Ermeni bir gösteri düzenledi. Polisin Türk büyükelçilğine doğru yürüyüşe geçmelerine izin vermemesi üzerine göstericiler, bir Türk bayrağını ateşe verdi.

Yorumlar kapatıldı.