İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kongre’den Bush’a Ermeni baskısı

ABD Senatosu’nda 32 senatör, Başkan George Bush’a ortak bir mektup yazarak, bu yılki 24 Nisan açıklamasında Ermeni olaylarının “soykırım” olarak nitelendirilmesini istedi.

NTV-MSNBC

20 Nisan 2005— Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde de, aynı yönde hazırlanan ortak mektuba imza koyan milletvekillerinin sayısı, 175’e ulaştı.

24 Nisan tarihine dört gün kala, ABD’deki Ermenı kampanyası giderek yoğunlaşıyor. 100 sandalyeli Amerikan Senatosu’nda 32 senatör, Başkan Bush’a ortak bir mektup yazarak, bu yılki 24 Nisan açıklamasında Ermeni olaylarının “soykırım” olarak nitelendirilmesini istedi.

HILLARY CLINTON DA ARALARINDA

Bu senatörler arasında birçok önemlı ve tanıdık isim bulunuyor. Örneğin, eski başkan Bill Clinton’ın eşi Hillary, son başkanlık seçimindeki Demokrat aday John Kerry, 2000 seçiminin Demokrat başkan yardımcısı adayı Joe Lieberman, Senato’daki Demokrat Parti grup liderı Harry Reid, Ermenilere destek veren senatörler arasında.

Türkiye için sıkıntı veren bir gelişme, Senato’da Azerbaycan’ın sesi olarak bilinen önemli Cumhuriyetçi senatör Sam Brownback’ın, soykırım meselesinde taraf değiştirerek Ermeni saflarına geçmesi oldu. Geçen yıl Bush’a soykırımı tanıması için mektup yazan senatörlerın sayısı 22’yken, bu sene bu rakam 32’ye yükseldi. Yani Senato’nun yaklaşık üçte biri bu talebi destekliyor.

TASARIYA DESTEK REKOR DÜZEYDE

Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde de aynı yönde hazırlanan ortak mektuba imza koyan milletvekillerinin sayısı, 175’e ulaştı. Bu rakam, geçen yılki sayı olan 169’u aşarak, bu alanda bir rekor oldu. 438 üyeli Temsilciler Meclisi’nde 175 sayısı, yaklaşık yüzde 40’a karşılık geliyor.

Buna rağmen, Bush’un bu yılki açıklamasında da “soykırım” sözcüğünün kullanması beklenmiyor. Ancak Kongre baskısının artması, Türkiye açısından yine de kaygılandırıcı bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.