İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hz. İsa’nın kutsal kasesi Hatay’da mı

Ayda KAYAR

‘Da Vinci Şifresi’ kitabından sonra yeri konusunda sayısız iddia ortaya atılan kutsal kasenin, Antakya’da bulunan bir kilisede olduğu öne sürüldü.

Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı, arkeolog Jozef Naseh, dört arkadaşıyla birlikte Hz. İsa’nın ‘bedenim ve ruhum onun içindedir’ dediği kutsal kaseyi arıyor. Naseh, Dan Brown’ın ‘Da Vinci Şifresi’ adlı kitabıyla tüm dünyada yeniden gündeme gelen kutsal kasenin Kudüs’ten sonra ikinci kutsal kent sayılan Antakya’da olması gerektiğini savunuyor.

Satış rekorları kıran ‘Da Vinci’nin Şifresi’ kitabından sonra kutsal kase hikayesini bilmeyen kalmadı. Kasenin İtalya’da, İngiltere’de, Kanada’da olduğu öne sürüldü. Bir rivayete göre ise kase İstanbul’da Çemberlitaş’ın altındaydı. Son iddia ise kutsal kasenin Antakya’da, yani Hatay’da olduğu.

Antakya Ortodoks Kilise Vakfı’nın başkanı arkeolog Josef Naseh, kentin tarihte Kudüs’ten sonraki kutsal kent olduğunu vurguluyor ve şunları söylüyor:

AZİZLERİN KENTİ

‘Kudüs’ten sonraki ikinci kutsal kent Antakya’dır. Hz. İsa’nın ölümünden sonra azizler buraya geldi. Meryem Ana da buradan Efes’e gitti. Muhakkak kutsal kaseyi de yanlarında getirdiler. Çünkü Hz. İsa, kase için ‘Bedenim ve kanım bunun içinde’ demişti.’

Naseh’e göre ünlü sanatçı Leonardo da Vinci kanalıyla yapılan varsayımlar, Rönesans sonrasına yönelik ve fazla gerçekçi değil. Çünkü, kutsal kasenin saklandığı daha önceki yıllarda, Batı’nın böyle bir emaneti barındıracak kültürü yok.

KASE SERAMİKTEN

Biri jeofizik mühendisi dört arkadaşıyla birlikte kutsal kaseyi bulmak için çalışmaya başlayan Naseh, kendi teorilerinin daha önce ileri sürülen iddialardan daha mantıklı olduğunu savunuyor. Naseh’e göre kutsal kase, altın, gümüş ya da bir metalden değil, seramikten yapılmış. Dönemin arkeolojik kalıntıları bunu gösteriyor.

YENİ BULUNAN KİLİSE

Kentte, üç yıl önce bir binanın alt katındaki tuvaletin üç metre çökmesiyle bulunan kilise kalıntısı, kutsal kaseyi arayan ekibi heyecanlandırdı. Naseh, kutsal kaseyi Ortodoks Hıristiyanlığın tüm mimari özelliklerini taşıyan kilisede bulacaklarından ümitli. Kültür Bakanlığı’ndan izin alınması durumunda kilisede araştırmalar başlayacak. Ekip, 21 Nisan’da Antakya’da toplanarak, çalışma takvimini belirleyecek. İlk yapılacaklardan biri, fotogrametrik araştırma. Yani bulunan tarihi kilisenin yer altının röntgeni çekilecek. Buradan elde edilen bulgulara göre de kazı başlayacak. Naseh, Hatay Valisi Abdulkadir Sarı’nın da konuya sıcak baktığını söylüyor.

Káseye hangi anlamlar yüklü

Hıristiyan inanışına göre kutsal kase, Hz. İsa’nın son akşam yemeğinde şarap içtiği kadeh. Türkçesi ‘iman tazeleme’ olan komünyon törenlerinde, Hz. İsa’nın son akşamını ruhsal olarak yaşamak isteyen Hıristiyanlar, şaraba batırılmış ekmeği, dini liderlerinin elinden paylaşıyorlar. Bir rivayet ise, kutsal kadehin Hz. İsa’nın çarmıha gerildiğinde kanının toplandığı kadeh olduğunu öne sürüyor. Dan Brown’ın ‘Da Vinci Şifresi’ adlı kitabının ardından tüm dünyanın izini aradığı kutsal kaseye (holy grail) yüklenen bir başka anlam ise Hz. İsa’nın sevgilisi olduğu öne sürülen Maria Magdalena’nın dişiliği. Bazı kişiler, kutsal kasenin, doğurgan Maria Magdelena’yı simgelediğini öne sürüp Hz. İsa’nın soyunun izini sürüyorlar.

Yorumlar kapatıldı.