İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünya, sözde soykırımı anıyor

Ermeniler, “Soykırım” iddialarını dünyaya kabul ettirdi. Hatta anma törenleri dahi düzenleniyor. Belçika’da düzenlenen koferansta Türkler’e gönderme yapıldı.

Belçika Parlamentosu’nda bugün, sözde Ermeni soykırımının 90. yıldönümü nedeniyle, Belçika parlamenterlerinin ve Ermeniler’in ileri gelenlerinin katıldığı bir konferans düzenlendi. Konferansın konusunun, “Dialog için soykırımı tanımak” olduğu öğrenildi.

Avrupa Ermeni Federasyonu Müdürü Laurent Leylekian, İHA’ya yaptığı açıklamada, “Bizim dedelerimiz 1915’te katledilmiştir. Bundan dolayı, çeşitli yerler gezdikten sonra Belçika’ya gelmişiz. Türkiye’den beklentimiz, gelecek nesiller için Ermeni soykırımını tanımasıdır. Tanımaması, Türkiye Cumhuriyeti’nin yapmak istediği bir propagandadır. Orada bir soykırım gerçekleştirilmiştir ve bu, dünyadaki ilk soykırımdır. Eğer Türkiye Avrupa Birliliği’ne girmek istiyorsa, Ermeni meselesini atlatmalıdır” dedi.

Brüksel Büyükelçisi Vigen Tchitetchian ise, “Eğer Türkler, Türkiye Cumhuriyeti olarak soykırımı tanırlarsa, tüm ilişkilerimiz normalleşecektir. Diplomatik olarak da her şey daha güzel olacaktır. Almanlar da yapmış oldukları soykırımı kabul etmiştir. Türkler ise hala kabul etmiyor” diye konuştu.

Senatör Alaindestexhe de, “Brüksel Meclisi’nde, Türk asıllı Bakan Emir Kır görev yapmakta. Kır, bir isyancıdır; çünkü soykırımı kabul etmemektedir. Bakan Emir Kır, ‘Hitler soykırım yapmamıştı’ şeklinde konuşsa yer yerinden oynardı ve görevinden hemen alınırdı” şeklinde konuştu.

Konferansa, Belçika’nın Birlik Partisi’nden Senatör Lionel Van Denberghe, Senatör Pierre Galand, Senatör Alaindestexhe, Harent Belediye Başkanı Willy Kuijpers, Tarihçi Raymond Kevorkian, Avrupa Ermeni Federasyonu Müdürü Laurent Leylekian ve Brüksel Büyükelçisi Vigen Tchitetchian katıldı. Katılımcılar arasında ayrıca, Kürt Enstitüsü’nden Derviş Ferho, Türk ve Ermeniler’in şu anki ilişkilerini konuşmak üzere Almanya Konfederasyonu’ndan gelen Ufuk Berdan gibi isimler de vardı.

Yorumlar kapatıldı.