İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Etyen Mahçupyan, Hrant Dink ve CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ konuyu HABERTÜRK´te tartıştı

TBMM’de kabul edilen Ermeni bildirisi ve AP’deki panelde yaşananlar Saynur Tezel’le Bugün programında tartışıldı.

ETYEN MAHÇUPYAN: O panelde kendilerine verilmiş görevi yerine getiren bir iki insanın çıkışları vardı. Türkiye’ye yansıtıldığı gibi kötü bir panel değildi. 1-2 kişi böyle anlamsız çıkış yapmaya çalıştı. Ama oradakiler hiçbir şekilde bu bir iki insanın çıkışını ciddiye almadı bana göre çok saçma bir çıkış yaptılar. Bu bildiriyi hazırlayan insanlar her panelde aynı şeyleri söyleyen tipler. Bunlardan dünyanın her yerinde var: Bizim toplantımızda da vardı. Ulus devlet bakışı hiçbir sorunu çözemez. Ermeni Devletinin bakışı da Türk Devletinin bakışı da akılsızca bir politikalardır. Bu politikalar bir işe yaramaz güdüktür. Bir gün Türkler soykırım yaptı denilirse bu yanlış bir söylem olur. Ancak Türklerden bazıları bu tip faliyetlerde bulundu. Ancak Ermeniler de bu kafadaydı. Bunu böyle görmek gerekir. Hiçbir tarihsel olay arşivlerde yer almaz. Ancak onu arşiv bilgileriyle desteklersiniz.

HRANT DİNK: Bu tip çıkışları yapmaları çok doğal. Biz hem Ermeniyiz hem de Türkiyeliyiz. Bize rehine yakıştırması yaptılar ama ben onlara sadece güldüm. Biz her konu içinde varız sadece Ermeni sorunu içinde değiliz. Bize rehine denmesi çok komik. Dışarıda bize rehine diyenler var içerde ise Ermenistanın gözüyle bakıyor diyenler var. Biz Türkiyeli Ermenileriz bundan sonra avuçlarını yalarlar. Onlara meydanı bırakmayacağız. Bize devletin adamı diyecekler, rehine diyecekler, bölücü deyecekler ama biz Türkiyeli Ermeniler olarak doğruları söylemeye devam edeceğiz. Meydanı onlara bırakmayacağız. Gerilim üslubunu bırakmak gerekir. Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki başlatılmalı. Soykırım kelimesiyle geleceğine kilit vuran insanlar var. Soykırım tanınsın diplomatik ilişki kuralım demekle soykırımdan vazgeçilsin diplomatik ilişki kuralım demek aynı şey. Tarihle siyaset ayrılmalı. Meclisin yayınladığı deklarasyondaki ifadeler gerçekten olumludur. 90 yıldır Ermeni meselesinde zikzaklar çiziliyordu. Şimdiki açılıma o yüzden kuşkuyla bakılıyor. TBMM’nin bildirisini okumadım ama Şükrü Elekdağ’ın okuduğu kadarıyla son derece samimi bir çağrıdır. Sınırların açılması gerekir.

CHP Milletvekili ŞÜKRÜ ELEKDAĞ: TBMM’nin başlattığı girişim için Ermenistan’ında destek vermesi gerekir. Ortaklaşa yaşadığımız beşeri bir facianın çocuklarımıza kin ve nefret duyguları bırakmaması için bir barış ve tarihleriyle hesaplaşma gerekir. Biz tarihimizle yüzleşmekten korkmuyoruz. Ermenistan’da böyle hareket etmeli. Başka nasıl husumeti ortadan kaldırabiliriz. TBMM söyleyeceğini söylemiştir. Türkiye’ye politik bir baskı yoluyla bu mesele kabul ettirilemez. Bu yapılan teklif son derece samimi bir tekliftir.

Yorumlar kapatıldı.