ABD’de ‘İran ve Suriye’yle sıkıntı, meydan okuma yerine işbirliğiyle çözülmeli’ mesajı veren Tuygan, ziyaretini tamamladı
AA – WASHINGTON – Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Ali Tuygan, Irak Savaşı sonrası Türk-Amerikan ilişkilerindeki gerilimin düşürülmesi amaçlı ABD ziyaretini tamamladı. ABD savunma ve dışişleri bakanlıklarının yanı sıra Yahudi lobisiyle görüşen Tuygan, Washington Institude adlı düşünce kuruluşunda bir toplantıya katıldı. Türkiye’nin Suriye ve İran’a yönelik politikalarının bölgede yanlış mesaj verdiğine dair sorularla karşılaşan Tuygan, özellikle Ortadoğu’da Suriye ve İran’la ilgili sıkıntıların ‘meydan okuma yerine işbirliğiyle’ çözülmesi gerektiği mesajı verdi. Tuygan, “İki ülke de komşumuz ve orada olanlar Türkiye’yi etkiler. Türkiye, ABD ve uluslararası toplumla aynı amaçları paylaşıyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin, İran’ın nükleer silah üretmesine karşı olduğunu, ama nükleer enerji üretme hakkını takdir ettiğini belirten Tuygan, konuya uluslararası toplumla birlikte çözüm bulunması gerektiğine dikkati çekip, “Mesele meydan okuma yerine işbirliğiyle çözülmeli” dedi.
Suriye konusunda uluslararası toplumun beklentilerinin iyi bilindiğini belirten Tuygan, geçmişte PKK konusunda sıkıntı yaşandığını, ama artık ‘iletişim kanallarının yerinde’ olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Şam ziyaretini de ‘iletişim kanallarını kullanma fırsatı’ diye niteleyen Tuygan, “Türkiye’nin bölgeyi anlama avantajı var. Bu da mesajımızı güvenilir ve saygıdeğer yapıyor” ifadelerine yer verdi.
Türkiye ile ABD’nin ortak değer ve fikirleri paylaştığını belirten Tuygan, Türkiye’deki Amerikan karşıtlığının abartıldığını vurgulayıp, “Türkiye’nin yüzde 74’ü ABD’yi büyük müttefik görüyor” görüşünü savundu. Tuygan, İsrail ile ilişkilerde de değişen bir şey olmadığını savundu. ABD Kongresi’nde ‘soykırımı’ tanıyan bir tasarı kabul edilme tehlikesine de değinen büyükelçi, bu durumun Türk toplumundaki duyarlılık göz önüne alınarak çok büyük zarar getireceğine işaret etti. Tuygan, Türkiye’nin, Türk-Ermeni ilişkileri konusunda tarihçileri buluşturma önerisini hatırlatıp, Wasihngton’a Erivan’ın bu projeye katılması için baskı yapması çağrısında bulundu.
Yorumlar kapatıldı.