Ardan Zentürk
Ne zaman, sözde Ermeni soykırımı meselesi orasından burasından parmaklanmaya başlansa, hayalimde, yüzümü Ege Denizi’ne döner, sağ omzumun üzerinden arkaya, işkillendiğim noktaya bakarım…
Yüzümü döndüğüm tarafta, Türk ve Yunan donanmalarıyla hava kuvvetlerinin tangosu, arka bakış açımda ise nedense hep, Dağlık Karabağ olur… Bakarım… Dağlık Karabağ’da durum nedir… Oralarda bi’şeyler olacak mı… Yoksa her şey 11 yıldır durduğu gibi duruyor mu… Durmuyorsa vahim… Ermeni soykırımı iddiaları alevlenecek demektir…
Nitekim yine olan olmaktadır…
Bugün… Londra’da buluşma…
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memedyarov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan bugün Londra’da bir araya geliyorlar. Konu, 1991-94 yılları arasında Kafkasya’yı kana bulayan, onbinlerce insanın (Ermeni veya Azeri Türk’ü) mülteci olmasına neden olan, nihayetinde 1994 yılında sağlanan ateşkes ile durmuş görülen Dağlık Karabağ Savaşı’na nihai çözüm bulmak…
İki dışişleri bakanının bu görüşmesini, 16 Mayıs’ta Varşova’da yapılacak Avrupa Konseyi liderler zirvesi çerçevesinde gerçekleştirilecek Azeri-Ermeni liderler İlham Aliyev-Robert Koçaryan buluşması izleyecek.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde kurulmuş Minsk Grubu’nun inisyatifinde yürütülen barış süreci açısından nihayet en kritik dönemece gelmiş bulunuyoruz. Çünkü, her iki devlet de, artık, Dağlık Karabağ sorununda söyleyecekleri son sözleri söylemek ve belli bir zeminde anlaşmak zorundalar.
Ermenistan, yaşamakta olduğu derin ekonomik kriz nedeniyle Dağlık Karabağ sorununu sırtında taşıyabilecek güçte olmadığını artık kabul ediyor.Nitekim, Koçaryan, son olarak, 11 Nisan günü Erivan Devlet Üniversitesi öğrencilerine yaptığı konuşmada, bir anlaşma kuşkusuz karşılıklı tavizleri gerektirir, bu tavizleri vermek zorundayız, ama isterseniz bu işi burada fazla dillendirmeyelim, deyiverdi.
Ermenistan Savunma Bakanı Serge Sarkisyan ise, yeniden savaşa karar veremeyiz, o halde oturup anlaşacağız diyerek Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’a komşu 7 Azerbaycan bölgesindeki işgalinin de kademeli geri çekilmeyle sonlandırılacağının işaretini verdi.
Azerbaycan ise bu yaklaşımlara, ilk kez, barış görüşmeleri masasına Erivan yönetiminden başka hiç kimsenin tanımadığı fiili Dağlık Karabağ Devlet Başkanı Arkadi Ghukasyan’ın oturmasına yeşil ışık yaktı.
Çatışmalar tırmanıyor…
Taraflar, yoğun diplomasinin öyle yada böyle bir sonuca doğru rota çizdiğini anlayınca, cephede güçlenmek için askeri harekatlarını da tırmandırdılar… Dağlık Karabağ, bu hafta son 11 yılın en sert çatışmalarına sahne oldu. Silahlar hiç susmadı. Son yıllarda Türkiye’nin de eğitim desteğiyle hayli güçlenen Azerbaycan ordusu önemli ilerlemeler kaydetti, hatta, taraflar arasındaki mevzi mesafesinin 30-35 metrelere kadar indiği gelişmeler yaşandı. Rakamlar tam olarak ifade edilmiyor ama iki taraftan da önemli kayıplar olduğu belirtiliyor…
Rumsfeld ne yaptı…
…Ve tabii Amerika… ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in 12 Nisan’da Bakü’ye gerçekleştirdiği sessiz ziyaret bugün Kafkasya’nın en çok konuştuğu konu… Bu öyle bir ziyaret ki, Devlet Başkanı İlham Aliyev, Rumsfeld ile ikili görüşme yapmamak için kendisine bir Pakistan gezisi uydurup apar-topar Bakü’den ayrıldı.
Rumsfeld’in, Azeri yetkililerden, Azerbaycan parlamentosunun 2004 yılında aldığı, Azerbaycan topraklarına hiçbir yabancı asker yerleştirilemez yönündeki kararın değiştirilmesini, Amerikan üslerine izin verilmesini ve birlikte, Ortak Hazar Savunma Gücü kurulmasını önerdiği ifade ediliyor…
Öte yandan da, Ermeni Dışişleri Bakanı Oskanyan da, Türkiye soykırımı kabul etmedikçe biz burada kendimizi güvenlikte hissetmeyiz diye bağırıp duruyor…
İyi mi… Ne zaman bu konular açılsa, ben, petrol bölgelerindeki büyük oyuna bakarım…
Yorumlar kapatıldı.