İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan’ın ‘komisyon’ teklifi Erivan’a iletildi Ermeni partiler tepkili

Başbakan Tayyip Erdoğan, Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’a mektup göndererek, 1915 dönemine ait gelişme ve olayları incelemek amacıyla ortak bir komisyon kurulması yolundaki önerisini resmen iletti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan mektubunda, “dünyanın hassas bir bölgesinde ortak bir tarih ve komşu coğrafyayı paylaşan Türk ve Ermeni halklarının uzun yıllar bir arada yaşadıklarını, ancak ortak tarihlerinin bir bölümüne ilişkin yorum ve değerlendirme farklılıklarının bulunduğunu” vurguladı. Mektubunda, “geçmiş yıllarda iki halka acı hatıralar bırakan bu farklılıkların bugün de iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini kolaylaştırmayan bir rol oynadığını” kaydeden Erdoğan, bu görüşlerin anamuhalefet partisi lideri Deniz Baykal tarafından da paylaşıldığını belirtti.

Erdoğan mektupta, iktidar ve anamuhalefet partisinin ortak önerisi olarak Türk ve Ermeni tarihçi ve uzmanlarından oluşan bir grubun 1915 dönemine ait olayları sadece Türk ve Ermeni arşivlerinde değil, ilgili üçüncü ülkelerde bulunan tüm arşivleri de araştırarak, bulgularını uluslararası kamuoyuna açıklamalarını teklif etti.

Öte yandan Erdoğan’ın çağrısına karşılık, Ermeni Parlamentosu’ndaki bazı siyasi gruplar ‘öncelikle iddiaların tanınması’ koşulunu öne sürdü. İktidardaki koalisyon ortaklarından Taşnaksutyun partisinin parlamento grubu lideri Levon Mkrtçiyan, sözde soykırımın tüm dünyada tanınması ve kınanması gerektiğini ileri sürdü. Muhalefetteki Adalet Bloku sekreteri Viktor Dalakyan da Türkiye’nin soykırım iddialarını tanıması ve Ermenilerden özür dilemesi gerektiğini ileri sürerek, “Türkiye ile tüm diğer konularda diyalog kurulabilir.” dedi. Ankara, Erivan, aa

Yorumlar kapatıldı.