İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AP ve Erivan’dan Ankara’ya çağrı

Avrupa Parlamentosu ile Ermenistan arasında 13-14 Nisan tarihlerinde Strasbourg’da düzenlenen parlamentolararası işbirliği komisyonu toplantısının ardından Ankara’ya yönelik çeşitli çağrıların yer aldığı ortak bir bildiri kabul edildi.

NTV

14 Nisan 2005— Bildiride, Ankara’ya “Ermenistan ile diplomatik ilişki kurması” ve “bu ülkeyle barışmak için ulusal ve uluslararası çapta tam ve samimi bir süreç başlatması” çağrısında bulunuldu. Ankara’nın Erivan ile diplomatik ilişki kurması ve sınırını açmasını 3 Ekim müzakereleri öncesi “koşul” haline getirmeye çalışan Ermeni parlamenterlerin talebi ise, AP tarafından reddedildi.

Ortak bildiride, AP’nin “Ermeni soykırımını” tanıyan 1987 yılında alınmış kararı ile Aralık 2004’te kabul edilen AP Türkiye kararı çerçevesinde Ankara’dan Ermenistan ile “iyi komşuluk ilişkileri içinde olması” isteniyor.

Erivan’dan yanıt bekleniyor

Bildiride, Türk ve Ermeni hükümetlerine “geçmişin trajik deneyimlerinin üstesinden gelmek amacıyla barışma sürecine devam etmeleri” çağrısı yapılıyor.

’DİPLOMATİK İLİŞKİ KOŞULU’ REDDEDİLDİ

Bu arada, Ermeni heyetinin ortak bildiride, “Ankara’nın Erivan’la diplomatik ilişki kurmasının 3 Ekim müzakereleri öncesi koşul olmasına” dayalı girişimi AP üyelerince geri çevrildi.

Ermeni heyeti tarafından hazırlanan taslak metinde, diplomatik ilişki ve kara sınırının açılmasının “Ekim 2005’te başlayacak üyelik müzakereleri öncesi” gerçekleşmesini isteyen ifadeler yer alıyordu.

Toplantıya katılan AP üyeleri bu ifadeleri kabul edemeyeceklerini belirterek Ekim 2005 yerine alternatif olarak “yakın bir tarihte” önerisini getirdiler.

‘GÖZDEN GEÇİRME ÇAĞRISI’NA RET

Yine Ermeni heyeti tarafından kaleme alınan ve “AP’nin ‘Ermeni sorununa politik çözüm’ hakkında 1987 yılında aldığı karar ve Ermeni soykırımının 90’ıncı yıldönümünün arifesinde, Türk makamlarına soykırım konusundaki tavrını gözden geçirmesi çağrısı” ifadelerini taşıyan madde de AP tarafından reddedildi.

Ancak Ermeni heyetinin itirazları karşısında, “…AP’nin Ermeni soykırımı meselesi üzerine kararları ve bu olayın 90’ıncı yıldönümü öncesinde, Türk makamlarını konu hakkında tam ve samimi bir ulusal ve uluslararası barışma süreci başlatmaya çağırır” ifadelerinin yer aldığı alternatif uzlaşı maddesi üzerinde mutabakata varıldı.

ERMENİSTAN’IN AB ÜYELİĞİ

Öte yandan, Ermeni parlamenterler toplantıda, Ermenistan’ın gelecekte AB üyesi olma niyetini ve Avrupa ailesine katılmanın kendileri çin güncel bir konu” olduğu görüşünü dile getirdiler.

Toplantıya katılan bazı AP üyeleri Erivan’ın gelecekteki olası AB üyeliği perspektifine destek verirken, bazıları da konunun gündem dışı olduğunu, AB-Ermenistan ilişkilerinin “iyi komşuluk ilişkileri” çerçevesinde ele alınması gerektiği görüşünü savundular.

SAYGI DURUŞUNDA BULUNULDU

Söz konusu toplantının 13 Nisan günü yapılan açılışında, Ermeni heyetinin talebi üzerine “soykırımın 90’ıncı yıldönümü anısına” 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmuştu.

Hiçbir Avrupalı parlamenterin itiraz etmediği saygı duruşuna AB dönem başkanı Lüksemburg’un temsilcisi ile AB Komisyonu’nun Güney Kafkaslar ve Ermenistan’la ilişkilerden sorumlu yetkilisi de katıldılar.

Yorumlar kapatıldı.