İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mavi Kitap’ın asılsız olduğunu ilan edin

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Büyük Britanya Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası üyelerine gönderilecek mektubu, TBMM Genel Kurulu’nda imzaladı.

Genel görüşme önergesinin ön görüşmeleri sürerken AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, İngiliz parlamenterlere gönderilecek mektubu, TBMM Genel Kurulu’nda komisyonlar için ayrılan sıralara koydu. Kapusuz’un çağrısı üzerine Erdoğan ile Baykal, komisyon sıralarına gelerek yanyana oturdu. İki lider, bir süre inceledikten sonra mektubu, milletvekillerinin alkışları arasında imzaladı.

ASALA KULLANDI

‘Mavi Kitap’ın tarihi bir belge olarak geçersiz ve asılsız olduğunun ilan edilmesi istenen mektupta, ‘Mavi Kitap, Ermeni soykırımı adalet komandoları ve ASALA tarafından işlenen korkunç terör suçları için ahlaki gerekçe olarak kullanılmıştır’ denildi. ‘1915 Osmanlı-Ermeni trajedisine ilişkin bir hususun dikkate sunulmak istendiği’ belirtilerek başlanılan altı sayfalık mektupta, Büyük Britanya Parlamentosu’nun ‘Mavi Kitaplar Külliyatı’ çerçevesinde yayınladığı ‘Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere Uygulanan Muamele 1915-1916’ isimli kitabın, Birinci Dünya Savaşı’nda Wellington House’daki İngiliz Savaş Propaganda Bürosu tarafından hazırlanan bir propaganda malzemesi olduğunun açıklanması istendi.

DOSTLUK ZAMANI

Mektupta, ‘Kitapta yer alan Osmanlı Ermenilerinin isyanı ile buna karşı Osmanlı Devleti’nin almış olduğu önlemlere ilişkin bilgilerin mesnetsiz olduğunun ve güvenilemeyeceğinin’ ilan edilmesi istemine de yer verildi. Mektupta şöyle denildi:

‘Çocuklarımıza ve gelecek nesillere miras bırakabileceğimiz önyargı, nefret ve intikam duygusu yerine müsamaha, dostluk ve iyi niyetin hüküm sürdüğü bir dünyanın kurulabileceği uluslararası bir ortama bugün her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır.’

Yorumlar kapatıldı.