Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Mersin’de başlayan ve Trabzon’da devam eden olaylarla ilgili olarak toplumun provokasyonlara ve heyecana kapılmaması gerektiğini söyledi.
Ankara
NTV
13 Nisan 2005- Başbuğ, TBMM’nin Yunanistan’ın Ege’deki karasularını 6 milden 12 mile çıkarmasının Türkiye tarafından kabul edilemeyeceği yönünde almış olduğu kararın, halen geçerli ve yürürlükte olan devlet politikasının ifadesi olduğunu söyledi.
Genelkurmay Karargahı’nda savunma muhabirlerini kabul eden Orgeneral İlker Başbuğ, gündemdeki konularla ilgili soruları da yanıtladı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Türk bayrağına yapılan saldırıyı hoş göremeyeceğini belirten Orgeneral Başbuğ, “Bu konuda sessiz kalmamız beklenemez” dedi.
Bu tür olayların nedenlerinin sosyologlar tarafından değerlendirilmesinin daha doğru olacağını vurgulayan Başbuğ, “Toplumun provokasyonlara ve heyecana kapılmadan, yasadışı eylemlerin gereğini devletin ilgili kurumlarına bırakmasının önemli olduğunu ifade etmek isteriz” dedi.
Orgeneral Başbuğ, Mersin’deki olaydan sonra Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı açıklamada yer alan “Sözde vatandaş” nitelemesine de açıklık getirdi. Orgeneral Başbuğ, “Biz bu ifadeyi anayasamızda yer alan Atatürk milliyetçiliği kapsamında, kendisini Türk milletinin bir parçası olarak görmeyen, Türk bayrağına saygısızlık eden, vatandaşlık haklarını istismar eden kişiler için kullandık” dedi.
CASUS BELLİ KARARI
TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın “Casus Belli” konusundaki açıklamaları anımsatılarak, “hükümetin de TBMM’nin bu konuda daha önce aldığı karardan vazgeçebileceği” yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Orgeneral Başbuğ, Yunanistan parlamentosunun 31 Mayıs 1995’te Birleşmiş Milletler (BM) Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni görüşerek, bir kanun şeklinde kabul ettiğini belirtti.
Bu kanunda, “Yunanistan’ın karasularını Ege Denizi’nde 6 milden 12 mile çıkarma hakkı olduğundan” bahsedildiğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, bir hafta sonra, 8 Haziran 1995’te de TBMM’ye bu konuya ilişkin açıklama önerisinin geldiğini kaydetti. TBMM’deki görüşme sonucunda, Yunanistan’ın Ege’deki karasularını 6 milden 12 mile çıkarmasının Türkiye tarafından kabul edilemeyeceği kararının oybirliğiyle kabul edildiğini belirten Orgeneral Başbuğ, TBMM’nin kararının Yunanistan parlamentosunun kararına karşı reaktif bir karar olarak alındığını kaydetti. Orgeneral Başbuğ, “TBMM’nin almış olduğu bu karar, halen geçerli ve yürürlükte olan devlet politikasının ifadesidir. Bu politikamızın temel amacı, iki ülke arasında çatışmaların yaratılmasını değil, çatışmaların önlenmesini hedeflemektedir” diye konuştu.
GENELKURMAY, “ERMENİ FAALİYETLERİ” BELGELERİNİ AÇIKLIYOR
Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı (ATESE) ve Denetleme Başkanlığı’nın yaklaşık 1.5 yıl süren çalışmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı arşivlerindeki Ermeni faaliyetlerine ilişkin belgeler, 4 cilt halinde yayınlanıyor. Ermeni faaliyetlerine ilişkin belgelerin Osmanlıca yazılmış aslının, o günkü ve bugünkü Türkçe ile İngilizce çevirisinin yer aldığı kitapların ilk 2 cildinin bu hafta içinde satışa sunulması bekleniyor.
Yurtiçi ve yurtdışındaki ilgili yerlere de gönderilmesi amaçlanan kitapların diğer 2 cildinin de 6 ay içinde hazırlanarak piyasaya sürülmesi planlanıyor. Kitapların ilk 2 cildinde, 1914-1918 yılları arasındaki Ermeni faaliyetlerine ilişkin Genelkurmay Başkanlığı arşivlerinde bulunan 300’e yakın belgeye yer veriliyor.
ATESE ve Genelkurmay Denetleme Başkanı Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, kitapların tamamen belge niteliğinde hazırlandığını belirterek, herhangi bir yoruma yer verilmediğini kaydetti. KorgeneralKarakuş, çalışmada 1914-1918 yılları arasında Ermeni faaliyetleriyle ilgili Genelkurmay arşivlerinde yer alan devletin bütün kademelerinin yazışmalarına ilişkin belgelerin bulunduğunu belirterek, askeri ve siyasi konuların bütün açıklığıyla belgelerle gözler önüne serildiğinivurguladı. Korgeneral Karakuş, belgelerin istek olması durumunda İngilizce dışında başka yabancı dillerde yayınlanmasının da düşünülebileceğini kaydetti.
ARŞİVLER AÇIK
Korgeneral Karakuş, “sözde Ermeni soykırımıyla ilgili askeri arşivlerin araştırmacılara açılmadığı” yönündeki iddialarla ilgili olarak da, 3681 sayılı Arşivlerden Yararlanma Kanunu’na göre Genelkurmay Başkanlığı arşivlerinin, ilgili kanunda belirtilen şartları taşıyan araştırmacılara açık olduğunu kaydetti. Ermenilerin Türk diplomat ve büyükelçilik çalışanlarına yönelik saldırılarının ardından özellikle 1984’ten sonra araştırmacıların Ermeni faaliyetlerine ilgi duyduğunu ifade eden Korgeneral Karakuş, Genelkurmay arşivlerinden o günden bugüne kadar 21 araştırmacının yararlandığını bildirdi.
Yorumlar kapatıldı.