İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransız TV’si ‘soykırım’ programına Türk uzmanın katılmasını istemedi

Avrupa genelinde seyredilen Fransız-Alman ortak kanalı ARTE, Ermeni iddialarının seslendirildiği, dün gece yayınlanan ‘Ermeni Soykırımı’ isimli programa Türk uzmanların katılmasını istemedi.

Programdan önceden haberi olan Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği, ARTE yönetimine mektup yazarak Türkiye’nin konu edildiği yayında, Türk uzmanlara da söz hakkı verilmesini istedi. Mektupta, tarihî bir konuda objektiflik açısından tüm taraflara konuşma hakkı verilmesi gerektiği belirtilerek, Türk uzmanların döneme ait belgelerle programa katılabileceği bildirildi. Teklifi reddeden ARTE televizyonu, Türk uzmanların programa katılmasının mümkün olmadığını ve Türkiye hakkında bir başka programın sonbaharda gösterilmesinin planlandığını bildirdi. Paris Büyükelçiliği, bunun üzerine bir açıklama yaparak mektup ve gelen cevabı kamuoyuna duyurdu. Açıklamada, “Türk uzmanların, belgeleriyle, şimdiye kadar kendilerine elverişli ortamda meydanı dolduranların argümanlarını yanlış çıkarmasından mı kaygı duyuluyor?” denildi. Açıklamada, Türkiye’nin iki yıldan beri Birinci Dünya Savaşı’na katılan devletlerin arşivlerinde araştırmalar yapılması davetine rağmen hiç kimseden tepki gelmediğine de dikkat çekildi.

Fransız entelektüelleri konuşamıyor

Ermeni diasporasının en etkin olduğu ülkelerden birisi olan Fransa’da, daha önce Ermeni meselesi hakkında yazan tarihçi ve entelektüeller de artık konuşamaz hale gelmiş durumda. Zaman’ın mülakat için başvurduğu tarihçiler, bu şartlarda konuşmalarının çok zor olduğunu dile getirerek anlayış istedi. Bir siyaset bilimci, “Düşüncelerim gazetede yer alırsa ülkenizde sürgünlük bir yer ayarlamalısınız.” diyerek konunun ciddiyetine dikkat çekti. Paris mahkemesi, 1995’te ünlü tarihçi Bernard Lewis’i Le Monde gazetesinde konu hakkında yayınladığı bir makaleden dolayı tazminat ödemeye mahkum etmişti.

14.04.2005

Ali İhsan Aydın

Paris

Yorumlar kapatıldı.