İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarih Kurumu Başkanı, Pamuk’u ‘kuluçkadaki yumurta’ya benzetti

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, “Bir milyon Ermeni öldürüldü” açıklamasıyla tepki toplayan romancı Orhan Pamuk’a ağır ithamda bulundu.

Pamuk’un son açıklamalarını istihbarat deyimi olarak da kullanılan ‘yumurta’ya benzeten Halaçoğlu, şunları söyledi: “Çeşitli ülkeler ve kuruluşlar bazı kişileri alıp daha sonra kullanmak üzere yetiştirir, öyle bir hale getirir ki ihtiyaç duyulduğunda piyasaya çıkarır. Zamanı geldiğinde yumurta çatlar. Civciv çıkar. O kişiyi sürekli destekler, ün sahibi yapar. Ve ileride istediğini söyletir.”

Prof. Halaçoğlu, DEİK/Türk-Avrasya İş Konseyleri’nin düzenlediği “Ermeni Soykırımı İddiaları ve Tarihsel Gerçekler” konulu konferansta konuştu. Ermeni soykırımı iddialarına destek veren Prof. Dr. Halil Berktay’ı Osmanlıca arşivleri okumayı bilmemekle suçlayan Halaçoğlu, Pamuk’a da bir istihbarat deyimi olan ‘yumurta’ imasında bulundu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) ait plazada konuşan Halaçoğlu, yazar Orhan Pamuk’tan ‘bir romancı’ diye söz etti. TTK Başkanı, “Bir milyon Ermeni’nin öldürüldüğünü neye dayanarak söylüyorsun? Bu tiplere yumurtacı deniyor.” dedi. Bir bilim adamı olarak bir romancıyı muhatap alamayacağını söyleyen Halaçoğlu, Prof. Berktay için de “Osmanlıca bilmiyor, belgeleri yanlış okuyor. Arşiv dilini bilmeden araştırma yapıyor.” eleştirilerini yöneltti. Halaçoğlu, iki buçuk saat süren konferansında sinevizyon aracılığıyla belgelere dayalı bir sunum yaptı. Fransız, İngiliz ve ABD belgelerine de yer veren ünlü tarihçi, Ermenilerin o dönemde Osmanlı ordusu karşısında Ruslarla ve Fransızlarla nasıl işbirliği yaptıklarını bu ülkelere ait belgelerle ortaya koydu. Bu aşamada Osmanlı İmparatorluğu’nun, aynı durumdaki her ülkenin yapacağı bir yönteme başvurarak bazı Ermenileri ihraç ettiğini belirtti. 1914 yılına ait Osmanlı’yı parçalamaya yönelik bazı haritaları gösteren Halaçoğlu, bazı gizli belgelerle de soykırım iddialarına karşılık verdi. Halaçoğlu, “Bir buçuk milyon Ermeni’nin öldürüldüğü iddiası yalandır. Buna karşılık Anadolu’da 519 bin Türk, Ermeniler tarafından katledilmiş, toplu mezarlara gömülmüştür.” diye konuştu. Halaçoğlu, Ermeni tezlerinin kaynağını oluşturan Mavi Kitap’ın yazarlarından ünlü tarihçi Arnold Toynbee’nin İngiliz istihbaratı adına çalıştığının belgelerini de gösterdi.

Ermenilerin propagandaya yılda 4,5 milyon dolar harcadığını, Türkiye’nin ise 100 bin dolar seviyesinde kaldığını vurgulayan TTK Başkanı, 3 kişilik uzman ekiple çalışma yaptıklarını, kadro ve kaynak ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Çeşitli komplolarla karşı karşıya bulunduklarını da anlatan Halaçoğlu, Süleyman Demirel Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilen kardeşi Ahmet Halaçoğlu’nun durumunu buna örnek gösterdi. Halaçoğlu, kardeşi Ahmet Halaçoğlu’nun komploya kurban gittiğini ileri sürdü. Halaçoğlu, Ermenilerle ilgili yaptığı çalışmanın buna sebep olmuş olabileceğini ima etti. Toplantıya katılan Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu İbrahim Nebioğlu, Türkiye’nin de Ermenilerin yaptığı katliamlar için yılın bir gününü soykırım günü ilan ederek karşı propagandaya geçmesini önerdi. Nebioğlu, Azerbaycan’ın yüzde 20’sinin işgal altında olduğunu sözlerine ekledi.

‘Yumurta’, istihbarî bir kavram olarak

kullanılıyor

İstihbarat dünyasında “kuş yumurtası üretmek” şeklinde kullanılan deyim, bir ülke üzerinde uzun vadeli kullanılacak provokatörler için kullanılıyor. Buna göre bir ülke, bir başka ülke üzerinde yıllar sonra yapmak istediği uzun vadeli bir operasyon yürütüyor. Bu operasyon için çeşitli provokatörlere ihtiyacı var. “En güvenilir provokatör kendi yetiştirdiğinizdir” ilkesiyle hareket eden bu ülke, yetenekli ama geleceği parlak olmayan, zayıf karakterli birisini buluyor. Buna yumurta deniyor. Keşfedilen bu genç, aşama aşama kendi mesleğinde yüceltiliyor. İhtiyaç duyacağı malzemeler sağlanıyor. İnsanlar, bu kişinin yazdığı eserleri büyük bir hayranlıkla okuyor. Böylece yumurtanın çatlayıp kuş olma vakti geliyor. Belirlenen zamanda bu kuş, radikal açıklamalar yaparak ülkeyi karıştırıyor.

13.04.2005

Ahmet Dönmez

İstanbul

Yorumlar kapatıldı.