İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilere 164 tanık

Türkiye’nin önüne zaman zaman çıkartılan Ermeni soykırımı iddialarına 164 tanıkla yanıt verilecek. Çoğu 75 yaşın üzerindeki tanıklar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Ermenilerin yaptıklarını anlatacak. Kayseri Barosu ve Şehit Aileleri Derneği avukatı Orhan Pekmezci, Fransa Meclisi tarafından 2001 yılında kabul edilen ‘Fransa 1915 Ermeni soykırımı tanır’ kararı ile Paris’e 2003’te yaptırılan ‘Komitas Anıtı’nın kaldırılması için başlattığı hukuk mücadelesini sürdürüyor. Pekmezci, AİHM’e yaptığı başvurunun kabul edilmesi ve ‘delil ve tanıklarını bildir’ cevabını almasının ardından harekete geçti.

Mahkemenin talebi üzerine Pekmezci, halen Kars, Ardahan, Iğdır, Erzurum çevresinde yaşayan, o dönemde ise 7 ile 15 yaş arasında olan 164 kişi canlı Türk vatandaşını mahkemeye tanık olarak bildirdi.

300 trilyon istiyor

Pekmezci AİHM’e başvurusunda Fransa’dan ‘Ağır manevi saldırı bedeli’ ve 1915’te Osmanlı Devleti’nin yaptığı göç ettirme masrafları olan 2.5 milyon altın liranın bugünkü karşılığı olan tahmini 300 trilyon (171 milyon Euro) tazminat istedi.

Davut GÜLEÇ / KAYSERİ

Yorumlar kapatıldı.