İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Topkapı Okulu Hakkında Üçüncü İstişari Toplantı

ISTANBUL (Lraper, 06/04/2005) – Azınlık okulu yöneten cemaat vakıflarının temsilcileri 6 Nisan 2005, Çarşamba, saat 19.00’da Galata Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi’nin Hovhannes IX Golod Badriark salonunda istişari bir toplantı düzenlediler.

Vakıfların daveti üzerine toplantıya Patrik II. Mesrob Hazretleri riyaset etti. Dikran Gülmezgil’in yönettiği istişari toplantının gündemindeki tek konu Topkapı Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu tarafından alınan Topkapı Ermeni İlköğretim Okulu’nda eğitimi durdurma kararı idi.

Hayırseverlerin de katıldığı 45 kişilik istişari toplantıda, Levon-Vartuhyan İlköğretim Okulu’nun müdiresi ve yöneticileri de hazır bulundular.

Dikran Gülmezgil’in açış konuşmasını takiben hayırsever Monik Ergan söz alarak, okulu açık tutmak için gerekli olan maddi desteği sağlayacağını, bunu kendi ekibini kurarak gerçekleştire- ceğini belirtti. Konuşmasında okulun niçin açık kalması gerektiğine de değinen hayırsever, çeşitli sosyal etkinlikler ve mezunların da desteği ile bunun olası olduğunu vurguladı.

Bilahare Arsen Yarman, Mıgırdiç Timurcuoğlu, Onnik Nalbantkazaroğlu, Baron Nalbant, Bedros Şirinoğlu, Hayk Arslanyan, Nışan Kara, Dr. Takvor Anan, Krikor Döşemeciyan, Ani Akşehirli söz alarak konu ile ilgili görüşlerini beyan ettiler.

Hayk Arslanyan, Monik Ergan’ın Topkapı Okulunun yükünü sırtlanmaya hazır olduğunu belirtmesini memnuniyetle karşıladığını, ancak cemaatin istişari toplantılarına katılanları basın yoluyla rencide etmesini hiç doğru bulmadığını kaydetti.

Kapanış konuşmasını yapan Patrik Hazretleri, hiç bir cemaat kurumunun kapatılmasının veya işlevini yitirmesinin bilinçli hiç bir yönetici tarafından istenmeyeceğinin altını çizdi. Okulda eğitimi durdurma kararının Topkapı Vakfı yöneticileri tarafından verildiğini bir kez daha hatırlatan Patrik Hazretleri, istişari toplantıların Topkapı yöneticilerinin talebi üzerine yapıldığını hatırlattı. İstişari top- lantılarda da vakfın okulda eğitimi durdurma kararının desteklendiğini, ancak bir hayırseverin yardım taahhüdüne dayanarak vakfın yeni aldığı bir kararla okulda eğitime devam edilmesine karar verdiğini belirtti.

“Bu memnuniyet verici bir gelişme” diyen Patrik Hazretleri, yine de Topkapı Vakfının bu aceleci ve devamlı değişkenlik gösteren yaklaşımıyla Patrikliği ve cemaat kurumlarını kalkan olarak kullandığını, cemaatte yok yere olay yarattığını, bu zararlı davranış tarzının hata olduğunu söyledi.

Bazı konuşmacıların sözlerine atfen, bu aşamada bu yükün altına giren bir hayırsevere koşullar öne sürülmesinin doğru olmadığını belirten Patrik Hazretleri, öğrencilerin geldikleri semtlerin sosyal profiline rağmen okulun eğitim ve öğretim seviyesinin diğer birçok okulu kıskandı- racak kadar yüksek olduğunu, bunu da öğretmen kadrosunun başarısına bağ- ladığını vurguladı. Mezunların okula sahip çıkmalarının yegane yolunun mezuniyet sonrası irtibatın korunması olduğunu söyledi. Topkapı Kilisesi ve Okulu’nun tüm ailesine başarılar diledi. İstişari toplantı, Patrik Hazretlerinin takdis dualarıyla sona erdi.

Yorumlar kapatıldı.