İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Sorunu Meclis Komisyonlarının Gündemindeydi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ile Dışişleri Komisyonu üyeleri, dün, Ermeni sorununun irdelendiği bir toplantı yaptı.

Toplantıya emekli büyükelçilerden Gündüz Aktan, Ömer Lütem ve Pulat Tacar ile Zaman Gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink, yazar Levon Debağyan katıldı.

Uyum Komisyonu Başkanvekili Ali Rıza Alaboyun, toplantıya katılanların diyalogun önemi ve çözüme yönelik katkısı konusunda görüş birliği içinde olduklarını belirtti.

Dışişleri Komisyonu salonunda yapılan ve yaklaşık 3 saat süren toplantıdan sonra açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanvekili Ali Rıza Alaboyun öncelikle Türkiye’de yaşayan Ermenilerle Türklerin birbirlerini anlaması ve aralarında konsensüs sağlamaları ve bu konsensüsün dış dünyaya yansıtılması gerektiğinin dile getirildiğini söyledi.

Alaboyun, Türklerle Ermeniler arasındaki sorunun 90 yıllık geçmişi olduğunu belirterek, ”iki taraf konuştukça çözüme ulaşılabileceğini, ancak 90 yıllık geçmişi olan sorunun çözümünün de yakın gelecekte değil, 15-20 yıllık hatta belki daha uzun bir süreçte sağlanabileceğini kaydetti.

Alaboyun, toplantıya katılan Ermeni kökenli gazeteci ve yazarların, dışlandıkları duygusunu yaşamak istemediklerini, görüşlerinin tepkiyle karşılanmamasını, düşüncelerini rahatça ifade edebilmeyi istediklerini anlattı.

Ali Rıza Alaboyun bugünkü toplantıda, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerde bir açılım gerektiğinin ve bu konuda sivil toplum örgütlerinin başlatacağı diyalogun önemli olduğunun kaydedildiğini söyledi.

Alaboyun, emekli büyükelçilerin de “Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geliştirilmesi için Türkiye’nin doğusunun ”Batı Ermenistan” olarak nitelendirilmesinden ve diğer iddialardan vazgeçilmesi gerektiğine” işaret ettiklerini bildirdi.

Alaboyun, toplantıda ”soykırım yapılmıştır-yapılmamıştır” şeklinde bir tartışma olmadığını bildirirken, konunun tarihçi ve hukukçulara bırakılması ve arşivlerin açılması konusuna Ermeni kökenli gazeteci ve yazarların da sıcak baktığını söyledi.

Toplantının tekrarlanması konusunda bir tarih belirlemediklerini de bildiren Alaboyun, diyalogun sürmesi konusunda görüşbirliği içinde olduklarını dile getirdi.

06 Nisan 2005 Çarşamba – BBC Türkçe

Yorumlar kapatıldı.