İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler Jest Bekliyor

23 Nisan beklentisi

Ermeniler “Soykırım Günü”nden bir gün önce Türkiye’nin bir jest yaparak sınırı açmasını bekliyor.

SABAH, Kafkasya’daki hareketliliğin sıçraması muhtemel ülke olan Ermenistan’ın nabzını tuttu. Halkla ve muhalefet liderleriyle konuştu.

BİR GÜN KALA JESTİ

Ermeniler “24 Nisan soykırım günü”ne hazırlanıyor ama konuşulan 23 Nisan’da sınırın açılacağı söylentisi.

Ermeniler jest bekliyor

Yoksullukla boğuşan Ermenistan’da, tüm umutların bağlandığı sınır kapısının açılması konusunda Türkiye’nin 23 Nisan’da jest yapacağı beklentisi yayıldı.

Birleşik Devletler Topluluğu’nu saran devrim rüzgarlarının yeni adresi olarak gösterilen Ermenistan ekonomik sıkıntılarla boğuşurken, sokaktaki işçisinden politikacısına kadar herkes Türkiye’nin Ermenistan-Azerbaycan savaşından sonra koyduğu ambargoyu kaldırmasını bekliyor. Umudunu sınır kapısına bağlayan Ermeniler, serbest dolaşımın iki ülkeyi de kalkındıracağına inanıyor. Özellikle de Türkiye’nin 23 Nisan’da bir jest yaparak kapıyı açacağı inancını besliyor. 25 Ağustos 1990’da bağımsızlığını ilan ederek, bir yıl sonra da uluslararası topluluğa katılan Ermenistan’da işsizlik ve hükümete gösterilen tepki, Kadife Devrim’in yeni adresi olarak Ermenistan’ı işaret ediyor. Son nüfus sayımına göre 2,5 milyon kişinin yaşadığı bu küçük ülkede üretimin azalması, yıllık enflasyon rakamlarının yüksek olması, işsiz nüfusun yüzde 3’lerden 10’lara fırlaması ve halkın yüzde 80’inin yoksul olması muhalefetin işini kolaylaştırıyor. Ermeni ana muhalefet partisi lideri Aram Karapetyan’ın geçtiğimiz ay basına verdiği demeçte, “Biz de halkı Kadife Devrim için sokağa dökeceğiz. Gerekirse silah kullanmaktan da kaçınmayacağız” yönündeki sözleri muhalefetin ciddiyetini ortaya koyuyor.

MİLLETVEKİLİ BİLE KÜS

Ülkenin önde gelen politikacılarından olan Demokrat Parti Milletvekili Arşak Sadoyan şu anki hükümete tepkili olduğu için parlamento binasınaçalışmaya bile gitmediğini anlatıyor. Kadife Devrim rüzgarlarının Ermenistan’a da uğrayabileceğine dikkat çeken Sadoyan, “Aram Karapetyan halkı sokağa döker mi bilmem ama muhalefet ve halk hükümetten memnun değil. O ülkelerde olan siyasi değişikliğin burada da olmasını istiyoruz. Halk Kadife Devrim’i istiyor” şeklinde konuşuyor. Sadoyan, kapının açılması ile ilgili beklentisini ise, “Bizim kulağımıza gelen Türk yetkililerinin Jenosid gününden önce 23 Nisan’da bir jest olarak kapıyı açacağı. Eğer Türkiye böyle bir atak yaparsa ikili ilişkiler için yararlı olacaktır. Ermenistan uzun süredir bu kapının açılmasını bekliyor” şeklinde dile getirdi. Ailesinin Vanlı olduğunu belirten Sadoyan, Jenosid konusundaki düşüncelerini de şöyle aktardı: “Bu konu, insanların ruhunu rahatlatmak için kabul edilse bile sonunda kapanacak. Komşular kin ve nefretle yaşayamaz. Bu yaşananlar tarihe mal edilmeli ve bir noktada uzlaşma olmalı. Bu olayları yaşayanların çoğu öldü. Gençler birbirine yaklaşmalı, sınırlar açılmalı. Burada hep İran malı satılıyor. Oysa Türkiye bize daha yakın, sınır 30 kilometre ötede. Türkiye bize ambargoyu kaldırmalı.”

MÜZEYE KAYNAK VAR

Ermenistan’da hemen hiçbir sanayi dalında üretim olmadığı, kaynak yaratılamadığıiçin yaşamını bozuk yollar ve yıkık binalar arasında geçiren halk, yurtdışından gelen Diaspora yardımları ile geçiniyor. Buna karşılık Ermeni Soykırım Müzesi’nin 24 Nisan tarihine yetiştirilmesi için 100 işçi gece gündüz demeden çalışıyor. Müzenin kapılarını SABAH’a açan Müze Müdürü Prof. Dr. Lavraki Barseryan, soykırımın Ermeniler için bir onur meselesi olduğuna söylüyor. Ermeni halkının soykırıma inandığını, yenilenen Ermeni Soykırım Anıtı’nın 24 Nisan tarihinde ziyarete açılacağını belirten Barseryan, “İki toplumun gençleri ne yaşandığını bilsin istiyoruz. Bu anıta 24 Nisan’da, 700 bin kişinin gelmesi bekleniyor. İşçiler canla başla çalışıyor. Burası Ermeniler için çok önemli bir yer” diye konuşuyor.

TÜRK MALI TİFLİS’TEN GİRDİ

Ermenistan’la Türkiye arasındaki sınır kapısının 1993’ten bu yana kapalı olması Türk girişimciyi 2000 yılında Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te taşeron firmalar kurarak Ermenistan pazarına dolaylı yoldan girmeye zorladı. Tiflis’te 2000 yılında kurulan Türk İşadamları Derneği, çok sayıda Gürcü ve Türk işadamını derneğe üye yaptı. Türkiye’nin 1999’da 150 milyon dolarlık Türk malı Ermenistan’a satılırken, bu rakam bu gün 130 milyon dolar ortalamasında gidiyor.

Hasan ERŞAN Murat KEKLİKÇİ

Yorumlar kapatıldı.