İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Washington´a mesaj

Erdoğan: İncirlik Üssü’nü Ermeni soykırımıyla özdeşleştirme girişimi bizi üzer. Hassasiyetimiz bilinmeli. Her talebin karşılanması mümkün değil

RADİKAL – RABAT – Başbakan Tayyip Erdoğan, İncirlik’in ABD’nin istekleri doğrultusunda kullanıma açılması ile ‘Ermeni soykırımı’nın özdeş hale getirilmemesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, Fas’ın başkenti Rabat’ta düzenlediği basın toplantısında şu mesajları verdi:

Her talep karşılanmaz: İncirlik konusunda müttefikimize bir NATO çerçevesinde, iki BM insani yardım noktasında, bundan sonra da destek verebiliriz. Fakat her talebin karşılanması hiçbir zaman mümkün olmayabilir.

ABD yapmaz: İlke noktasında sıkıntımız yok. Fakat bunu sözde Ermeni soykırımıyla özdeş hale getirme istikametindeki bir gelişme bizi doğrusu üzer. Böyle bir şeyi bugüne kadar ABD Parlamentosu yapmadı, bundan sonra da doğrusu yapacağına inanmıyorum. Amerika tarihçilerini, hukukçularını bu konuda görevlendirmeli. Aldığınız kararlar sadece bir ülkeyi ilgilendirmiyor. Nasıl bize, ‘İncirlik Üssü’yle ilgili durum nedir, ne değildir? Ne kadar kullandırıyorsunuz veya kullandırmıyorsunuz?’ sorusu soruluyorsa, karşı tarafa da sorulması gerekir. Hassasiyetimiz bilinmelidir.

Belgeler soykırımı yalanlıyor: Türkiye’nin Ermenistan’a kini, nefreti yok. Arşivleri açtık, gelin bu konuda gerekli elemeleri yapın dedik. Ama kendileri, ‘Artık bizim arşivlerle işimiz yok’ dediler. Türkiye böyle bir suçlamayı asla kabul etmeyecektir.

AKP’den istifalar: Partideki istifalar politikalarımızı etkilemez. Bu arkadaşların niçin istifa ettikleri üzerinde duracak değilim. Tamamen milletimin takdirine bırakırım. Şahsıma yönelik değerlendirmeleri, hatta iftiraları kabul etmem. Onu da kendi gelecek siyasi yaşamlarında nasıl bir siyasi liderle çalıştıklarını, şimdi ise nasıl bir atmosferde çalışıyoruz, bunu gayet iyi görecekler.

Ama iş işten geçmiş olacak.

Irak: Geçmiş dönemde oluşturulmuş bir politika vardır. ‘Irak’ın şu andaki durumuyla alakalı böyle bir politika yok’ demek yanlış.

Düğme çok: Düğme tek değil, çok. Kim ‘Ben güç dengesiyim’ diyorsa önünde bir düğme var ve güç dengeleri de bu düğmeleri kendilerine göre kullanıyorlar. Bunun şu veya bu olduğunu, sizler de takdir edersiniz. Şu veya bu yok, şunlar veya bunlar var.

Etrafımda çember yok: Her aradığında Başbakan’a ulaşmak… Başbakan bir sekreter değildir. İşi gücü var, koşturuyor. Mümkün olduğunca basından arayanlarla da görüşüyoruz. Ama ‘Ben her istediğimde ulaşayım’ derse, kusura bakmasın. Randevu vermediğim diye bir şey yok. Doğru olmayan haberler de veriliyor, kendilerine dönüldüğü halde ‘Hayır dönülmedi’ diyenler de var. Medya burada, edebi, adabı içerisinde, şahsımla ilgili haberleri yapsın. Belden aşağı vurursa bu bizi rahatsız eder.

Öcalan: Abdullah Öcalan’ı tekrar tekrar gündeme taşıyan medya da yanlış yaptı. AİHM, bu konudaki kararını verir. Türkiye, bu karardan sonra ne yapacağını belirler. Ama şu anda, böyle bir şey yokken değerlendirmler yapmamız, Türkiye’yi huzursuz etmektir. Buna alet olmam.

Müsteşarıma inanıyorum: (Ömer Dinçer’in kitaptan intihal iddialarıyla ilgili) Gündemimde böyle bir şey yok. Ben müsteşarıma inanıyorum, güveniyorum ve başarısını görüyorum.

Yorumlar kapatıldı.