İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa ölüme yakın

Vatikan yetkilileri, ölümle mücadele eden Katolik dünyasının ruhani lideri Papa II. John Paul’ün komada olmadığını açıkladı. İtalyan medyası Papa’nın komaya girdiğini duyurmuştu.

Papa’nın ‘ölüme çok yakın’ olduğunu belirten Vatikan kaynakları, durumu ağırlaşan Papa için son duaların okunduğunu söyledi. Papa II. John Paul’ün öldüğünü açıklama hakkına sahip olan İtalyan kardinal Ruini, Vatikan’a geldi. Papa’nın yakın dostu Polonyalı kardinal Andrzej Maria Deskur ise, Papa’nın bilincinin ‘gidip geldiğini’ söyledi.

Vatikan’ın son resmi açıklamasında, Papa’nın dün şok geçirdiği, ciddi bir kalp sorunuyla karşı karşıya olduğu, dolaşım sisteminin çöktüğü duyuruldu. Papa, durumu kötüleşmesine rağmen hastaneye gitmemeyi tercih ediyor.

Vatikan sözcüsü Joaquin Navarro-Valls bu sabah yaptığı resmi açıklamada, Papa II. John Paul’ün dün öğleden sonra rahatsızlandığını belirterek, ”Papa’nın kendi ikametgahında kalma arzusu yerine getirildi. Orada kendisine eksiksiz ve etkin sağlık hizmeti sunuluyor” dedi.

İtalyan güvenlik birimleri ise, Vatikan’daki San Pietro Meydanı’nın tam karşısındaki Conciliazione caddesini bu sabah Türkiye saatiyle 8.30’dan itibaren araç trafiğine kapattı. Gazetecilerin meydandaki nöbetleri devam ederken, Papa’nın sağlığı için dua etmeye gelen ziyaretçilerin yaya olarak da olsa meydana ulaşmalarına izin veriliyor.

“Papa sona yaklaşıyor”

Avusturya’nın APA ajansına demeç veren Viyana Kardinali Christoph Schoenborn da, ‘Papa ölüme yaklaştı’ şeklindeki açıklama yaptı. Habere göre Schoenborn, Kudüs’ü ziyareti sırasında, ‘Papa sona doğru yaklaşıyor’ diye konuştu.

19 kilo verdi

Fransız haber ajansı AFP ise 84 yaşındaki Papa’nın nefes alabilmesini sağlayabilmek amacıyla geçirdiği traketomi ameliyatı sonrasında tam 19 kilo vermiş olduğunu ileri sürdü.

Asıl adı Karol Wojtyla

Papa II. John Paul, 16 ekimde yardımcılarıyla tahta çıkışının 26’ıncı yıldönümünü kutladı. Polonya’nın Wadowice kentinde 18 mayıs 1920’de dünyaya gelen Karol Wojtyla, 16 ekim 1978’de Papa seçildi.

Karol Wojtyla, Papalık ismi olarak selefi I. John Paul’den esinlenerek II. John Paul adını benimsemişti. 84 yaşındaki Papa, uzun yıllardır parkinson hastası.

Papa ölürse ne olacak?

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa II. John Paul’ün yeniden hastaneye kaldırılması, ‘yeni Papa kim olabilir’ sorusunu da yeniden gündeme getirdi.

Papa ölürse, yapılacak seçimle yeni bir Papa tayin edilecek. Papa seçimini kardinaller yapıyor. Papa adayları arasında Nijeryalı siyah bir kardinalle, annesi Yahudi olan Fransız bir psikopos da var.

Seçim küçük kilisede

Papa’nın ölmesi durumunda yerine seçilecek olan kardinali, Papalığın senatosu sayılan Kardinaller Koleji’nin üyeleri belirliyor.

Ancak tüm kardinaller bu seçime katılmıyor. Yaşları genellikle 80 ve daha yukarı olanlar bu zor seçime dayanamayacakları gerekçesiyle oy kullanmaya çağrılmıyor.

Kardinaller Koleji’nde 110 ile 120 arasında kardinal bulunuyor. Papa seçimi Sistin Şapel denilen küçük kilisede yapılıyor.

Kardinaller yeni Papa’yı seçinceye kadar bir daha dış dünyayla görüştürülmüyor. Bu seçim günlerce hatta bazen aylarca sürüyor.

Papa seçildiğinde ise haber bu küçük kilisenin bacasından tüttürülen beyaz dumanla dünyaya duyuruluyor. Bu duman tüttürüldükten sonra karar değiştirilemiyor.

Yeni Papa kim olacak?

Aslında Papa II. John Paul’ün seçilmesi sırasında Vatikan’da bazı ilkler yaşandı. Örneğin 455 yılın ardından ilk kez İtalyan olmayan bir Papa göreve geldi.

Üstelik Papa II. John Paul, Vatikan’ın çehresini de değiştirdi. Yüzyıllar boyunca içine kapanık bir görünüm sergileyen Vatikan’da artık dünyayı dolaşan, sanata ve sanatçılara önem veren, halkın içinden gelmiş bir isim vardı.

Bugüne dek en uzun süre görevde kalan üç Papa’dan biri olan, John Paul’ün ardından seçilecek isim işte bu değişen çehrenin ardından daha da büyük önem taşıyor. Bazı kesimler, Papalığın üçüncü dünya ülkelerinden gelen bir isme verilmesinden yana.

Bu isimler arasında en ilginci Nijerya’lı Kardinal Francis Arinze. Arinze, Müslüman bir ülkeden geliyor ve seçilirse tarihin ilk siyahi papası olacak. Afrika’da katoliklerin sayısının artması ve Afrika Katolik Kilisesi’nin çok genç olması Arinze’nin avantajı.

Papalığın, dünyanın en büyük Katolik nüfusuna sahip Latin Amerika’ya verilmesine yönelik de yoğun talep var. Latin Amerikalı adaylar arasında Honduraslı Kardinal Oscar Andres Rodriguez, Brezilyalı Claudio Hummes ve ve Kolombiyalı Dario Castrillon Hoyos öne çıkıyor.

En tartışmalı adaylardan biri de annesi Yahudi olan Fransız Piskopos Jean Marie Lustiger. Yahudilik dinine göre annesi Yahudi olduğu için Lustiger de Yahudi sayılıyor. Birçok Yahudinin Lustiger’in Papalığına karşı çıkması bekleniyor.

‘Türkiye’nin AB’ye girişine dini nedenlerle karşı olan’ Alman Kardinal Ratzinger de son dönemin öne çıkan isimlerinden. Yaş haddinden emekli olması gereken Ratzinger’i koyu katolikler Papalık için en uygun isim olarak görüyor.


PAPA KİMDİR?

1978 yılından bu yana katoliklerin ruhani lideri olan Papa II. John Paul, 450 yıl aradan sonra bu göreve getirilen, İtalyan olmayan ilk Papa. 84 yaşındaki Papa, 27 yıldır Vatikan’ın tepesindeki isim.

Uzun yıllardır parkinson hastası olan Carl Joseph Wojtyla, yani Papa II. John Paul 18 mayıs 1920’de Polonya’da doğdu. Futbola ve kayağa meraklı Papa gençliğinde aktör olmak istiyordu, ancak II. Dünya Savaşı yıllarında, kendi deyişiyle ‘savaşın acıları onu dine yöneltti’. 26 yaşında rahip, 44 yaşında Krakov Psikoposu, 47 yaşında kardinal, 58 yaşında ise Papa oldu.

1981 yılında St. Pietro Meydanı’nda Mehmet Ali Ağca tarafından uğradığı suikasetten ağır yaralı olarak kurtuldu.

Avrupa’da önemli bir siyasi güç olan Vatikan’ın bu gücünü kullanmaktan çekinmedi. Komünizmin devrilmesinde önemli rol oynadı.ABD’nin Irak’a açtığı son savaşa karşı çıkarak, bunun ahlaki temeli olmadığını söyledi. Ancak gücü bu savaşı durdurmaya yetmedi.

Kilisenin etkisini korumaya çalıştı. 100’den fazla ülkeyi ziyaret ederek, boşanmaya, kürtaja, eşcinsel ve evlilik dışı ilişkilere, insan kopyalanmasına karşı çıktı. Bir camiiyi ziyaret eden ilk Papa oldu. Yakalandığı Parkinson hastalığı nedeniyle, çalışmaları neredeyse durma noktasına geldi.

Yorumlar kapatıldı.