İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gül: O iş ayrı bu iş ayrı

Gül, ABD’nin İncirlik Üssü talebi karşılanmazsa ‘Ermeni soykırımı’nın Amerika’da tanınacağı iddialarını yalanladı: İki konu arasında bağ yok

RADİKAL – ANKARA – Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD’nin İncirlik Üssü’nü lojistik merkez olarak kullanması istemiyle ‘Ermeni soykırımı’nı tanıması talepleri arasında bağlantı olmadığını söyledi. Gül, şöyle dedi: “Şu anda fiilen olan ama biraz daha düzene bağlanmasıyla ilgili bir konudur. Şu anda düşünülmekte ve değerlendirilmektedir. Ermeni meselesi tamamen ayrı bir konudur. Bunlar müttefikler arasında ‘Sana bir şey vereyim, sen bana bir şey ver’ şeklinde olamaz.”

Dışişleri Bakanı dün Kongo Dışişleri Bakanı Rodolphe Adada’yı ağırladıktan sonra düzenlenen ortak basın toplantısında İncirlik’in kullanımıyla ilgili sorularla karşılaştı. ABD yönetiminin ‘Ermeni soykırımı’ konusunda geçmişteki tavrını koruyacağını umduğunu anlatan Gül, İncirlik konusunun bazı teknik konuların çözülmesinin ardından neticeleneceğini söyledi.

‘Protokol sorun değil’

Mektup teatisi tamamlanan Ankara Anlaşması’nın uyum protokolüyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Gül, Ankara ile Brüksel arasında sorun olmadığının, Komisyon yetkililerince açıklandığını savundu. Rum gemilerinin Türk limanlarını kullanması konusunda uzlaşmazlık varmış gibi görünmesinin nedenini ‘gazete terminolojisi’ne bağlayan Gül, şöyle konuştu: “Ama problem nereden çıkıyor? Bazı diplomatik ve teknik terminolojileri siz gazetecilik diline aktarırken farklı kelimeler kullanıyorsunuz. Okuyunca o zaman bu tip bir problem var gibi ortaya çıkıyor. Bir problem yok, süreç başlamıştır ve sürmektedir.”

Yorumlar kapatıldı.