James Reynolds
BBC Kudüs muhabiri
Kudüs’te Eski Kent’in duvarları ardında bir gayrimenkul savaşı sürüyor.
Kudüs’ün geleceği İsrail-Filistin anlaşmazlığının temel sorunlarından biri
İşin içinde kimliği gizli bir yatırımcı, kayıplara karışmış bir adam, istifa çağrılarıyla yüz yüze gelmiş Ortodoks bir başpiskopos ve Kudüs’ün geleceği meselesi var.
Bu gayrimenkul savaşının odağında Hristiyan Arapların mahallesinde yer alan Filistinlilere ait izbe bir otel var.
Otelin bulunduğu alan, bölgede tek başına en çok gayrimenkul sahibi olan özel kurumlardan biri durumundaki Rum Ortodoks Kilisesi’nin.
Emperyal Oteli’nin işletmecisi Ebu Velid Dacani, bundan birkaç gün önce bir İsrail gazetesinden telefon aldığını söylüyor.
Telefonun öteki ucundaki gazeteciden, otelin bulunduğu arazinin kimliği belirsiz İsrailli bir yatırımcıya satıldığını öğrenmiş.
Dünyanın başka bir yerinde olsa bu alım-satımın üzerinde bile durulmazdı fakat işin rengi Kudüs’te değişiyor.
Filistin öfkesi
Filistinliler açısından, Kudüs’te bir araziyi İsrail’e satmak geleceğin başkenti olarak gördükleri toprağın bir kısmını kaybetmek demek.
Otelin işletmecisi Ebu Velid Dacani, ‘haberi alınca aklıma ilk gelen şey, sanki Kudüs’ün tecavüze uğradığı fikriydi’ diyor.
Filistinliler, haberi öğrenince büyük öfkeyle tepki verdi.
İsa Peygamber’in çarmıha gerildikten sonra gömüldüğü yer olduğuna inanılan Kutsal Kabir Kilisesi önünde gösteriler düzenlendi.
Şimdi Rum Ortodoks Kilisesi bu karmaşanın içinden kendini sıyırıp kurtarmaya çalışıyor.
Satışı yapan kilise çalışanı hakkında çıkarılmış bir tutuklama emri bile var; ama kayıplara karıştığı için bulunamıyor.
Kilisenin başpiskoposu İrineos I, istifa çağrılarıyla yüz yüze. Her ne kadar bu satışın kabul edilemeyeceğini söylese de, sonuçta bu hükmü verecek olan mahkemeler olabilir.
Gayrimenkule hücum
Emperyal Oteli’nin satın alınışı İsrail milliyetçisi Anavatan Partisi için büyük bir zafer demek.
Bu parti son birkaç yıldır Arapların yaşadığı Doğu Kudüs’e Yahudi aileleri yerleştirmeye çalışıyor.
Amaçları gayet basit: ‘Doğu Kudüs’ün kilit önemdeki yerlerinde yeterli sayıda gayrimenkul sahibi olmak ve bu sayede Kudüs’ün bir İsrail başkenti olduğu savını sonsuza kadar yaşatmak’.
Anavatan Partisi sözcülerinden Uri Bank, ‘ev ve arazileri satın almaya çalışıyoruz; çünkü bu topraklardaki durum sanki bir satranç oyunu gibi’ diyor:
‘Kim daha çok mal sahibi, Filistinliler mi, yoksa Yahudiler mi?’
Emperyal Oteli’ine oteline ilişkin bir satışın gerçekleştiği bilinse de, şimdilik ne satıcı ne de alıcı ortaya çıkmaya cesaret edebildi.
İşletmeci Ebu Velid Dacani, yakınlarda oteli terketmesini isteyip istemeyeceklerini merakla bekliyor. Umudu, bu satışın hukuki olmadığı sonucuna varılması.
‘Yoksa’ diyor; ‘benim buradan olsa olsa cesedimi çıkarırlar’…
Yorumlar kapatıldı.