İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İncirlik pazarlığı kızıştı

İncirlik Hava Üssü’nü, uçak cinsi, sayısı, yükü ve rotası konusunda Türkiye’ye ‘bilgi vermeden’ kullanmak isteyen ABD, bunun için ‘Ermeni soykırımı iddiaları kabul edilebilir’ kozunu öne sürüyor.

BİLAL ÇETİN / ANKARA

ABD, İncirlik Hava Üssü’nü, “daha farklı bir statüde” kullanmak istediğini Türkiye’ye bildirirken, Ankara’yı “kabul”e zorlamak için, 24 Nisan’da yönetimin önüne gelecek sözde Ermeni soykırımı tasarısının “kabul edilebileceği” mesajını veriyor. ABD’nin İncirlik’i, bulunduracağı uçak cinsi ve sayısı ile yükleri ve rotası konusunda Türkiye’ye “bilgi vermeden” kullanmak istediği belirtiliyor. ABD’nin Ermeni soykırım iddialarının ABD Senatosu’nda gündeme gelmesi beklenen 24 Nisan öncesinde İncirlik üssüyle ilgili baskılarının arttırmasına dikkat çekiliyor.

ABD, İncirlik üssünü Türkiye ile ABD arasında imzalanan 29 Mart 1980 tarihli Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması (SEİA) kapsamında kullanıyor. İncirlik’e inen ve kalkan bütün savaş uçaklarıyla ilgili Türkiye’ye bilgi veriliyor. Bu anlaşma kapsamında İncirlik’te bütün olan bitenden Türkiye’nin haberi oluyor.

Ancak ABD, İncirlik üssünden kalkacak uçaklarıyla ilgili Türkiye’ye, uçakların sayısı, cinsi, taşıdığı yük ve gittiği rota hakkında hiçbir bildirimde bulunmak istemiyor. ABD, bu konuda yasal düzenleme yapılmasını veya Meclis kararı zorunluluğuna rağmen bütün bunların hükümet izniyle gerçekleştirilmesini isterken, Genelkurmay Başkanlığı’nın ise ABD’nin “sınırsız izin” isteğine karşı çıktığı ve bu konudaki görüşlerini hükümete bildirdiği belirtildi.

Sözde soykırım ‘kozu’

ABD’nin İncirlik’le ilgili taleplerinin 24 Nisan öncesinde artmasına dikkat çekilirken, 24 Nisan’da sözde Ermeni soykırımı iddialarının ABD Senatosu’nda gündeme geleceği belirtiliyor. ABD yönetiminin, İncirlik’le ilgili adım atılmaması halinde “sözde Ermeni soykırımı idialarının kabul edilebileceği” mesajını verdiği belirtiliyor.

Türkiye ise İncirlik’le ilgili kararını 24 Nisan’dan sonra vermeyi planlıyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Murat Mercan ile Grup Başkanvekili Sadullah Ergin’in, geçtiğimiz hafta yaptıkları ABD gezisi sırasında da ABD’liler İncirlik konusu sık sık gündeme getirdiler ve “İncirlik’le ilgili kararı 8 aydır neden vermediniz?” diye sordular. Mercan da, “Hükümet yakında bu konuda karar verebilir” derken, bu baskı konusunda Başbakan Erdoğan’a da bilgi verdiği öğrenildi.

Ermeni lobisi faaliyette

ABD’deki Ermeni lobisi, sözde soykırımın 90. yıldönümü kabul ettikleri 24 Nisan’da, sözde soykırımı tanıyan bir tasarıyı ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Senato’da gündeme getirmeye çalışıyor. Ermeni lobisi ayrıca, ABD Başkanı Bush’a da, 24 Nisan’daki açıklamasında “Ermeni soykırımı” ifadesini kullanması için baskı uyguluyor. Ancak Bush’un, bu yıl da “soykırım” sözünü kullanması beklenmiyor. Bush, seçim kampanyası sırasında da oy uğruna bile bu iddiaları desteklememişti.

Ancak ABD Kongresi’ndeki durumun bu yıl “kontrolsüz” olduğu ve “bir Ermeni tasarısının kabul edilebileceği” mesajı verilmeye çalışılıyor.Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu’nun da son günlerde ABD Kongresi üyeleriyle sık sık bir araya geldiği belirtiliyor.

Kararı Başbakan Erdoğan verecek

DUYGU GÜVENÇ / ANKARA

ABD baskısını arttırırken, hükümet de, ABD’nin İncirlik’i “lojistik nakil merkezi” olarak kullanma isteğine yanıt vermeye hazırlanıyor. Başbakan Erdoğan’ın Fas ziyaretinin ardından Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’ndan brifing alacağı ve İncirlik Üssü’ne ilişkin yöntemi belirleyeceği kaydedildi. ABD uçaklarının İncirlik’e, büyük kargo uçaklarıyla ve genel olarak sivil halde gelmesi bekleniyor. Buna karşılık İncirlik’ten sevkiyatın küçük askeri uçaklarla yapılacağı belirtildi. Ancak ABD, yapacağı nakiller için her seferinde Türkiye’den izin de almak istemiyor. Sivil uçaklar için uçuş bildirimi yapılsa da, askeri uçaklar için bir defaya mahsus blok izin almak istiyor. ABD, Irak’tan yapacağı nakilleri ise İncirlik’e kadar yine askeri uçaklarla gerçekleştirmek istiyor. Ancak hükümetin, BM ve NATO kararlarına dayanarak vereceği iznin kapsamının sınırlı tutulması bekleniyor. Bu çerçevede üsten, Irak ve Afganistan’ın dışında başka bir yere uçuş gerçekleşmeyecek. Bugüne kadar kargo nakli için İstanbul Sabiha Gökçen ve Ankara Esenboğa’dan askeri küçük uçaklarla nakil yapan ABD’ye verilecek iznin, “asker taşımayı” da öngörebileceği belirtildi. Dışişleri Bakanlığı’nın, “ABD’nin İncirlik’i kullanmasına izin veren 2003 tarihli kararnamesinin kapsamının genişletilebileceği” yönünde görüş sunduğu öğrenildi.

Yorumlar kapatıldı.