İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sözde soykırıma Nazi altını örneği

Uğur ERGAN / ANKARA

İsviçre Dışişleri Bakanı Calmy-Rey, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili ‘Nazi altınları’ örneğini vererek çözüm önerdi.

İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili Ankara’ya tuhaf bir teklifte bulundu. Soykırıma uğrayan Yahudilerin altınları için İsviçre’nin uluslararası bir komisyon kurulmasını kabul etmek zorunda kaldığını hatırlatan Calmy-Rey, ‘Türkiye de sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili uluslararası bir komisyona sıcak bakmalı’ mesajı verdi.

Calmy-Rey, bu önerisini dün Ankara’da biraraya geldiği Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e iletti. Edinilen bilgiye Gül, 1. Dünya Savaşı’ndan başlayarak Calmy Rey’e kapsamlı bilgiler verdi. Gül, İsviçre’de sözde soykırımla ilgili Waadtland Kantonu’nun aldığı kararın çok yanlış olduğunu belirtti. Türkiye’ye yöneltilen suçlamaların kabul edilebilir olmadığına dikkat çeken Gül, iddiaların Ermeni diasporasının kendi varlığını sürdürmek için ortaya attığı iddialar olduğunu dile getirdi. Gül, ortada şüpheler varsa dünyanın en iyi bilim adamlarının bu konuyu araştırması için çağrı yaptıklarını belirtti. ‘Türkiye kendinden emindir’ diyen Gül, bu çağrıyı Fransa ve İsviçre’ye de yaptıklarını söyledi.

Calmy-Rey de İsviçre’de Nazi altınlarına ilişkin örneği vererek, ‘Bu bizim için çok zor bir karardı. Ama bunu kabul etmek zorundaydık. Konu üç yıl boyunca sürdü. Bununla ilgili araştırmalar 20 kitap doldurdu. 350 sayfalık özeti var’ dedi. Ermeni sorununun Türk tarihinin zor bir konusu olduğunu söylerken her ülkenin kendi geçmişine eğilmesi gerektiğini ifade eden Calmy-Rey, bunun çok zor bir iş olduğunu belirtti.

Bugün Diyarbakır’da

İSVİÇRE Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, dün Ankara’da Abdullah Gül’le bir araya geldi. Calmy-Rey’in, 2003’teki ziyareti, Waadtland Kantonu’nun sözde Ermeni soykırımı tasarısını kabul etmesi nedeniyle gerçekleşmemişti. İsviçreli Bakan bugün Diyarbakır’a gidecek.

Nazi altınları nedir

NAZİ altınları, Hitler döneminde soykırıma uğrayan Yahudilere ait 6 ton altından elde edilen paranın İsviçre bankalarına transferini içeriyor. Bu hesapların varlığı, 1997 yılında İsviçre ‘Union Bank’taki hesapların imhası sırasında ortaya çıktı. Özellikle ABD’deki Musevi örgütleri ve ‘Dünya Yahudi Kongresi’nin bastırması sonucu bir araştırma komisyonu kuruldu. Altınların dağıldığı ülkeler arasında Türkiye’nin de adı geçti. Türkiye, Nazi altınlarıyla ilgili soruşturmada aklanırken İsviçre Bankaları, Yahudi toplumuna 1 milyar 250 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Yorumlar kapatıldı.