Azınlık vakıflarının mal edinememesiyle ilgili Yargıtay kararına dayanılarak Milli Emlak’a geçen binanın satışı, Maliye Bakanlığı tarafından durduruldu
RADİKAL – İSTANBUL – Miras yoluyla Surp Pirgiç Ermeni Hastanesi’ne verilen bir binanın, Milli Emlak tarafından satılması, Maliye Bakanlığı’ndan döndü. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, sözleşmeye onay vermedi. Böylelikle, İstiklal Caddesi’ndeki yedi katlı bina yeniden Hazine’ye döndü. Yetkililerden alınan bilgiye göre, binayla ilgili dosyanın AİHM’de olması da kararda etkili oldu.
Satışla ilgili süreç, Radikal tarafından duyurulmuştu. Bina, 1952’de ‘vasiyet yoluyla’ Surp Pirgiç Hastanesi Vakfı’na geçti. Vakıf adına tapu tescili yapıldı. Ama 1992’de mahkemeye başvuran Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Yargıtay’ın 1974 yılında aldığı bir karara dayanarak tapunun iptalini istedi. Yargıtay bu kararıyla azınlık vakıflarının, kendilerine beyanname yükümlülüğü getiren, ‘2762 sayılı Vakıflar Kanunu’nun çıktığı 1936 yılından sonra ‘mülk edinemeyeceklerine’ hükmetmişti. Altı yıl sonunda mahkeme tapunun iptali ve gayrimenkulün eski sahibine iadesine karar verdi. Karar Yargıtay’da da onanınca eski sahibi bulunamayan gayrimenkul, Hazine Genel Müdürlüğü’ne geçti. Vakıf ise AİHM’ye gitti. Dava geçen yıl AİHM’de değerlendirmeye alınırken İstanbul Defterdarlığı’nca kapalı teklif usulüyle satışa çıkarılan bina, 1 Mart 2005 tarihinde ‘Stil Çizgi İnşaat’ adlı şirkete ‘4 trilyon 160 milyar lira’ karşılığında verildi. Satışın kesinleşeceği tarih ise 22 Mart olarak gösterildi.
Surp Pirgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu ise “Bunun için teşekkür ediyoruz. Sürpriz oldu diyeceğim ama bir yandan bekliyorduk da. Mutluyuz. Sanırım artık AİHM kararı bekleniyor. Hayırlısı olsun” dedi.
Yorumlar kapatıldı.