İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

McCarthy, Batı dünyasını Osmanlı arşivlerini incelemeye çağırdı

ABD’li tarihçi Prof. Dr. Justin McCarthy, Türkiye’nin “Ermeni soykırımı” iddiasını çürüten önemli belge ve eserler yayınladığını; ancak Batı’nın bunlardan haberdar olmadığını söyledi.

“Gerçek Taşnak gazetelerinde değil, Osmanlı arşivlerinde.” diyen McCarthy, geçtiğimiz yıllarda TBMM öncülüğünde yayınlanan “Ermenilerin Türklere Yaptıkları Mezalim ve Soykırımın Arşiv Belgeleri” adlı kitabın önemine dikkat çekti. McCarthy, “Benim de bulunduğum geniş bir heyetin yazdığı bu önemli kitap şu anda Meclis deposunda duruyor. Bunu ister satın, ister dağıtın, isterseniz uçakla havadan atın. Ama bir şekilde herkese ulaştırmaya çalışın.” tavsiyesinde bulundu.

CHP’nin davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Prof. Dr. McCarthy, dün Meclis’te “Ermeni Soykırımı Gerçeği” başlığı altında konferans verdi. TBMM Başkanı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, CHP lideri Deniz Baykal ve çok sayıda milletvekilinin de katıldığı konferansta McCarthy önce o yılları özetledi, ardından da iddiaların dayanaksız olduğunu ortaya koydu. Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan Ermenilerin konumunu irdeleyen Amerikalı tarihçi, Birinci Dünya Savaşı öncesinde Ermeni Taşnak Örgütü’nün faaliyetlerine dikkat çekti. Söz konusu örgütün Rusların da desteğiyle Ermenileri Osmanlı’ya karşı kışkırttığının altını çizen McCarthy, savaş sürecinde olayların karşılıklı saldırılara ve ölüm olaylarına dönüştüğünü; ancak Osmanlı’nın kesinlikle ‘soykırım’ politikası gütmediğini vurguladı. Ermenilerin 90 yıldır milliyetçi ideologların iddialarıyla hareket ettiklerini anlatan Prof. McCarthy, Batı’daki Ermeni diasporasının etkinliği ve geleneksel ‘Türk önyargısı’ nedeniyle bu çalışmaların sonuç verdiğine işaret etti. Türkiye’nin ilk kez bu konuda sesini yükselttiğini hatırlatan McCarthy, şöyle konuştu: “Özellikle hükümet ve muhalefetin ortak bir tavır sergilemesi, Türkiye’nin gerçeklere hazır olduğunu ortaya koyuyor. Türkler, objektif kriterler doğrultusunda yapılan çalışma sonrası ortaya çıkacak sonuçtan korkmuyor. Ancak Ermeniler sadece Batı’da iddiaları kabul eden Türk asıllı insanlarla görüşüyor ve bu görüşleri Avrupalılara ‘Türkler de kabul ediyor’ şeklinde yansıtıyor.”

McCarthy, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye ‘soykırımı tanı, öyle üye ol’ yönündeki örtülü politikasına da tepki gösterdi. Ankara, Zaman

Yorumlar kapatıldı.