İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni iddialarına karşı İncirlik kartı

Uğur ERGAN/ANKARA

Başkent kulislerine göre hükümet, İncirlik’in geniş kapsamlı kullanımı karşılığı özellikle Ermeni iddialarıyla ilgili ABD’den Ankara’yı rahatlatıcı sinyal almayı planlıyor.

Başkent kulislerinde, hükümetin ABD’nin İncirlik Üssü’nü ‘daha geniş kapsamlı lojistik merkezi’ olarak kullanma istemine bir ay içinde olumlu yanıt vermeyi planladığı konuşuluyor.

Dışişleri kulislerine sızan bilgilere göre, hükümet İncirlik’in geniş kapsamlı kullanımı karşılığında özellikle sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili ABD yönetiminden Ankara’yı rahatlatıcı sinyaller almayı planlıyor. Bu nedenle İncirlik’in Irak ve Afganistan için daha geniş kapsamlı kullanımına imkan tanıyacak lojistik merkezle ilgili kararın 24 Nisan’a az bir süre kala verilebileceği belirtiliyor.

İncirlik’in geniş kapsamlı kullanımı karşılığında Ermeni diasporasının ABD Kongresi’ne sözde soykırım tasarısını getirmesinin engelleneceği hesabını yapan Ankara, ayrıca İncirlik sayesinde istenilen düzeyde olmayan Türk-ABD ilişkilerinin eski seviyesine çıkarmayı da planlıyor.

İncirlik’le ilgili ABD’nin talebi daha önce ABD Merkez Kuvvetler Komutanı John Abizaid ile Savunma Bakanlığı Müsteşarı Douglas Feith tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na da iletilmiş ve askerlerin ABD’nin bu talebine olumlu baktığı bildirilmişti.

Ankara bunların yanısıra ABD’de sözde soykırım girişimlerini önlemek için Ermeni diasporasına karşı Yahudi lobisini de devreye sokmayı planlıyor. Bunun için de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İsrail ve Filistin’e mayıs başında yapmayı planladığı ziyaret tarihinin en kısa sürede netleştirilerek resmen duyurulması öngörülüyor.

Yorumlar kapatıldı.