İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DZAĞGAZART (KUDÜS’E GİRİŞ) VE TIRINPATSEK (KAPILARIN AÇILIŞI) COŞKULU TÖRENLERLE KUTLANDI

Törenlere ilgi büyüktü

20 Mart Pazar sabahı Rab İsa Mesih’in öğrencileri ile Zadig kutlaması için Kudüs’e girişinin anısı tüm Ermeni kiliselerinde törenlerle kutlandı.

İsa’nın Kudüs’e girişi

Zadig’i Kudüs’te kutlayacak kalabalık bir halk topluluğu İsa’nın Kudüs’e geleceğini duydu. Halk, O’nu coşku ile karşılamaya hazırlandı. İsa ve öğrencileri Zeytin Dağı’nın doğu yamacındaki Beytfaci ve Beytanya köylerine yaklaştıklarında, İsa öğrencilerinden ikisine “Karşınızdaki köye gidin. Köye girer girmez, üzerine daha hiç kimsenin binmediği, bağlı duran bir sıpa bulacaksınız. Onu çözüp bana getirin. Biri size, ‘Bunu niye yapıyorsunuz?’ derse, ‘Rab’bin ona ihtiyacı var, hemen geri gönderecek dersiniz” dedi.

İki öğrenci gidip eşeği İsa’ya getirdiler ve giysilerini eşeğin üzerine koydular. İsa eşeğin üzeirne oturdu. Birçok kişi giysilerini yola seriyor, birçoğu da dallar kesip yere yayıyorlardı. O’nun önünden veya ardı sıra gidenler “Hozana! Rab’bin adıyla gelene övgüler olsun! Atamız Davut’un yaklaşan egemenliği kutlu olsun! En yücelerde hozana!” diye bağırıyorlardı.

Rab İsa Kudüs’e görkemle girdi, tapınağa gitti, orada ibadete katıldı ve orada her şeyi dikkatle izledi. Akşam üzeri olduğundan, öğrencileri ile Beytanya’ya döndü (Markos 11, Yuhanna 12).

Samatya’daki törenler

Geleneğe göre İstanbul patrikleri Dzağgazart (Kudüs’e giriş) törenlerine Samatya’daki Surp Kevork Kilisesi’nde riyaset ederler. Bu kilise, 1641 yılına dek Patriklik Merkez Kilisesi olarak hizmet vermişti. Geleneğe uyan Patrik II. Mesrob Hazretleri 20 Mart Pazar sabahı Dzağgazart törenlerini Samatya’da yönetti. Surp Badarak’ı Rahip Tatul Anuşyan sundu. Kutsal Sofra’ya Haçik Sarılı, Vağarşak Seropyan, Kevork Nergizyan, Sevan Civanoğlu, Harutyun Babikyan, Hayk Koparyan, Diran Nergizyan, Murat Akgün ve bir grup okuyucu hizmet ettiler. İlahileri Sevan Agoşyan’ın yönetimindeki Sahakyan Korosu seslendirdi. Törenlere Dt. Jirayr Garipgün başkanlığındaki vakıf yöneticileri ve kiliseyi tıklım tıklım dolduran imanlı halk katıldı.

Rab’bin Duası’ndan önce konuştuğu vaazına günün ilahilerinin sözleri olan “En yücelerde hozana!” cümlesi ile başlayan Patrik Hazretleri günün İncil bölümünü yorumlayarak sözlerini “Kudüs’e olduğu gibi, İsa bizim kalplerimizden ve kiliselerimizden de içeri girsin” diyerek noktaladı.

Kapıların açılışı

Soğuk havaya ve şiddetli rüzgara rağmen “Kapıların açılış töreni” kilise bahçesinde yapıldı. Antasdan törenine Başepiskopos Şahan Sıvacıyan, Patrikliğimiz rahipleri, üç peder, Roma Katolik Kilisesi’nden Mons. Nicholas Wyrvoll ve Rahip John Whooley katılırken, beşyüzü aşkın imanlı törenlerde hazır bulundu.

Antasdan sonrasında kilisenin ana kapısı önünde akşam duaları edildi. Patrik Hazretleri “Pats mez Der” (Rab, aç bize) ilahisi ile kapıyı çaldı. Kilise çanlarının coşkulu sesi altında açılan kapılardan Patrik Hazretleri, ruhaniler ve halk ilahilerle girdi.

Tören sonunda horana çıkan Patrik Hazretlerinin etrafını ellerinde zeytin dalları tutan Sahakyanlı çocuklar sardı. Burada vaaz eden Patrik Hazretleri, sözlerini özellikle velilere ve öğretmenlere yönelterek din bilgisi eğitiminin önemi ve kaçınılmazlığı üzerinde durdu. “Ailelerimiz Ermeni kilisesi’nin en küçük hücreleridir. Ailenin her bireyi Rabbimiz ve Kurtarıcımız İsa Mesih’i tanımalı ve hayatını O’nun iradesine göre düzenlemelidir” dedi. Vaazın sonunda çocuklar, kendilerini takdis eden Patrik Hazretleri’nin elini öperek ayrıldılar.

Daha sonra kilise bahçesinde folklorik şarkılar seslendirildi, Maral Müzik ve Dans Topluluğu üyeleri küçük bir gösteri yaptılar ve halkın coşkulu alkışları ile karşılandılar.

Yorumlar kapatıldı.