İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERMENİ EVLERİ RESTORE EDİLECEK!

Beykoz’daki “Ermeni Mahallesi”ndeki 20 evi yenileme projesi, Beykoz Belediyesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilecek.

Beykoz’da bulunan eski Ermeni mahallesindeki tarihi evler, Beykoz Belediyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Mimarlık Fakültesi işbirliğiyle yenilenecek. Beykoz Merkez Mahallesi Mehmet Yavuz Caddesi’ndeki (Eski Ermeni Mahallesi) evlerin yenileme projesinin başlatılması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, ilçelerinde yaklaşık 50 sokakta 2 bin civarında tarihi ve kültürel

yapı olduğunu anlatarak, tarihi ve kültürel varlıkları yenileme projesini eski Ermeni mahallesinden başlattıklarını söyledi.

Ergül, eski Ermeni mahallesinin Beykoz’un simgesi olduğunu dile getirerek, burada Türk, Ermeni, Yahudi ve Rumların, yüzlerce yıl kardeşçe yaşadığını vurguladı. Proje kapsamında mahalledeki 20 evin restorasyon, restütisyon ve röleve projelerinin Prof. Dr. İsmet Ağaryılmaz başkanlığındaki YTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri tarafından gerçekleştirileceğini anlatan Ergül, ”Projeleri tamamlanan binaların sahiplerini çağıracağız ve imkanları varsa hazır projeyi vererek yaptırmalarını sağlayacağız ya da dış bir kredi temin edip Balat’ta yapıldığı gibi binaları satın alarak kendimiz yapacağız” dedi.

Sahip çıkılmayan tarihi binaların zamanla yıkıldığını veya başka sebeplerden yok olduğunu ve bunların yerine yeni binaların yapıldığını kaydeden Ergül, bu projenin bir amacının da tarihi binaları tek tek tespit ederek kayıt altına almak olduğunu sözlerine ekledi.

Eski Ermeni evlerinden birinde oturan ve töreni penceresinden izleyen Ayşe Akçaoğlu (75) da, gazetecilere, buradaki evlerin yenilenmesini çok istediğini belirterek, projeye gönülden destek verdiğini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.