İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Soykırım Ermeni diasporasının sorunu’

Ermenistan’ın AB büyükelçisi Viguen Çiteşyan, “soykırım” meselesinin “Ermeni diasporasının yarattığı bir sorun” olduğunu söyledi.

NTV-MSNBC

15 Mart 2005— Çiteşyan, Ermenistan ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasındaki Parlamentolararası İşbirliği Komisyonu’nun Strasbourg’daki toplantısında yaptığı konuşmada, soykırım konusunun Ermenistan’ın güvenliği açısından önem taşıdığını, ancak modern Türkiye ve Türk ulusunun bu konuda sorumlu tutulamayacağı görüşünü dile getirdi.

Ermenistan’ın AB Büyükelçisi, AP üyesi bir Yunan parlamenterin soykırımı konusundaki sorusuna “Jön Türkler tarafından uygulanmış bir soykırımı meselesi var, şüphesiz. Ancak bu sorundan modern Türkiye ve Türk ulusu sorumlu tutulamaz. Bilmeyenler için hatırlatmak isterim ki, Ermenistan uluslarının 3 milyonu Ermenistan’da, yaklaşık 5 milyonu da dışarıda yaşıyor. Dışarıda yaşayanlara diaspora diyoruz. Soykırımı meselesi, diasporanın yarattığı bir sorundur” yanıtını verdi.

Çiteşyan, “Her ülkenin tarihinde karanlık sayfalar olduğunu” da belirterek, “Sorun Ermeni halkının güvenlik sorunudur. Soykırımının tanınmasını bu nedenle talep ediyoruz. Bu konu dış politikamızda daima mevcut olacaktır. Ancak Türkiye’yle ilişkilerimiz açısından hiçbir zaman ön koşul değildir” şeklinde konuştu.

“ERİVAN-ANKARA İLİŞKİSİ AB SORUNU”

Ermenistan’la Türkiye arasındaki sorunların ikili olmaktan çıkıp AB platformuna taşındığı görüşünü de savunan Çiteşyan, “Türkiye AB üyeliğine aday, Ermenistan ise AB’nin Yeni Komşuluk Politikası çerçevesinde işlem görüyor. Bu nedenle olaya artık beraber bakmak gerekiyor. Biz Ankara ile diplomatik ilişki ve sınırın açılmasını istiyoruz. Madem her iki ülke AB istikametinde ilerliyor, o halde her ikisi için de çözüm önemli” dedi.

Ermeni büyükelçi, Erivan ile Ankara arasındaki ilişkilerin Ermenistan’la Azerbaycan arasındaki sorunlara endekslenmesini de eleştirdi ve “Türkiye’nin Ermeni-Azeri sorununa etnik dayanışma temelindeki yaklaşımı belki anlaşılabilir. Ancak konuya politik gerekçelerle yaklaşmak uluslararası uygulamalarla çelişmektedir. Bizim de onlara ‘Kıbrıs ve Kürt sorunlarını halledin’ dememiz kadar temelsizdir. Türkiye büyük bir ülkedir ve bu sorunların çözümü yönünde adım atmalıdır. AB bu yolda dengeli bir rol oynayabilir” görüşünü belirtti.

‘ERMENİ SORUNU GÜNDEME GELECEK’

Toplantıyı yöneten AB-Ermenistan Parlamentolararası İşbirliği Komisyonu üyesi Fransız parlamenter Marie-Anne İsler Beguin ise, AB’nin Ermenistan-Türkiye ilişkileriyle bundan böyle daha fazla ilgileneceğini belirterek, “Komşusuna sınırını kapatan bir ülkenin AB üyesi olabilmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı. AP Yeşiller grubu üyesi Fransız parlamenter, Erivan-Ankara ilişkilerinin “Müzakereler sırasında ve yakın bir süre içinde gündeme geleceğini” de söyledi.

Yorumlar kapatıldı.