ORHAN PAMUK’un bir konuşmasında Türkiye’de Ermeniler ve Kürtler üzerine söylediklerinin yankıları devam ediyor.
Ben birinin çıkıp, artık Orhan Pamuk okumuyorum demesine karşı değilim, kişisel bir seçimdir.
Ama okutmama eylemine giriştiniz mi, bu okuma özgürlüğünü kısıtlamaktır.
Erenköy İlköğretim Okulu Müdürü Sabahattin Demir, çocuklara evlerinde ne kadar Orhan Pamuk kitabı varsa okula getirmelerini söylemiş. Toplanan kitaplar yazara iade edilecekmiş.
Hilál Öztürk’ün ‘Bunun Adı Okulda Düşmanlık Öğretmek’ başlıklı haberinde (Vatan, Cumartesi 12 Mart 2005) okudum.
Daha küçücük yaşta bir öğrenci, evindeki kitabı getirdiği için, müdürün ona teşekkür ettiğini söylemiş.
Dün de yazdım, ben kitapların yasaklanmasına karşıyım, bu tavır küçücük zihinlerde kitabın tehlikeli bir şey olduğu konusunda zehirli bir iz bırakır. O çocuk büyüyünce, kitaptaki zihniyetle fikir bağlamında mücadele edeceğine yazarı yok etmenin kolaycılığına ve yanlışına düşecektir.
* * *
EMRE AKÖZ de gerek ‘Erenköy’de Mikro Faşizm’, gerek ‘Orhan Pamuk’un Kitapları’ yazılarında (Sabah, 12-13 Mart 2005) katıldığım düşünceler ileri sürdü:
‘Eğer İstanbul Erenköy İlköğretim Okulu’nun müdür ve öğretmenleri Pamuk’u protesto etselerdi ‘ilke’ olarak bunda yanlış bir nokta olmazdı.
Çık ortaya, yap protestonu. Bunda bir tuhaflık yok. Ama ilkokul öğrencilerinden ne istiyorsun.
Faşizmi araştıran sosyal bilimcilerin önemli bir saptaması vardır:
Faşizm sadece insanları susturmakla yetinmez. Aynı zamanda onları kendi lehine konuşmaya da zorlar.
Unutmadan bir önerim daha var: Evden getirdikleri Orhan Pamuk kitaplarına karşılık öğrencilere Hitler’in Kavgam’ını hediye etsinler.’
Kitap yasaklama yoluyla insanları eğitmek, yanlış ve tehlikeli bir yöntemdir. Çünkü bu çocuk daima bir başkasının değer yargısıyla yaşayacak, özgür seçimini yapamayacaktır. O zaman kendi seçim yeteneğini oluşturamayacaktır.
Hiçbir öğretmenin bir okulda Orhan Pamuk aleyhtarlığı yapmasını hoş göremem. Öğretmen yapsın ama çocuklar bu romancıyı anlayacak, algılayacak çağa geldiklerinde değerlendirmeyi kendileri yapsın.
Üstelik edebiyat bu tür milli duygularla değerlendirilmiyor, edebiyat tarihinin ölçütü bu değil. Üstelik yazarın doğru-yanlış fikrini protesto edebilirsiniz ama bunu ihanet çekmecesine yerleştiremezsiniz.
* * *
TEKRARLIYORUM. Ben Orhan Pamuk’u bugünden itibaren okumuyorum, diyebilirsiniz ama okutmuyorum derseniz size katılmam.
Yorumlar kapatıldı.