İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Laftan anlamayanlarla dalga geçmek daha iyi

Meriç Köyatası

Ermeni meselesi epeydir ısıtılıp servise konulmaya hazırlanıyor. 1915 yılında Osmanlı, Ermenilere soykırım uyguladı mı, uygulamadı mı konusu tartışılmıyor bile. Kafadan ‘Ermeniler’e soykırım yaptığınızı kabul edin, özür dileyin’ diye Türkiye’ye dünyanın çeşitli yerlerinden baskı yapılıyor. Tamam desen arkasından da ne gelecek belli değil.

Türkiye bir süredir, ‘Biz arşivlerimizi açtık. Siz de açın. Gelin birlikte inceleyelim’ diyor. Ermeni Diasporası yan çizdi de, diğer ülkelerden ve bizim kestirme aydınlardan bakan, araştıran yok.

Cumartesi günü Şakir Süter köşesinde, 1919 yılında Osmanlı’nın tarafsız dört ülkeye yaptığı başvuruyu çarpıcı şekilde ortaya koydu. Osmanlı, Birinci Dünya Savaşı’na katılmayan İspanya, Danimarka, Hollanda ve İsveç’e başvurup ‘Acele ikişer hukukçu gönderin, Ermeni meselesini araştırsınlar’ diyor. Soykırım yapan, böyle bir çağrıda bulunur mu Allahaşkına?…

Olayın özeti şu: Osmanlı, Birinci Dünya Savaşı’nı yaparken, Doğu Cephesi’nde Osmanlı’nın tebaası Ermeniler, Osmanlı Ordusu’na saldırıyor. Karşılıklı köyler yakılıp yıkılıyor. Daha sonra Osmanlı, bu bölgedeki Ermenilerin güneye doğru zorunlu göçüne karar veriyor. Bu göç sırasında da toplu ölümler gerçekleşiyor. Bu arada aynı Osmanlı, aradan geçen dört yıl sonra Kurtuluş Savaşı’nı örgütleyen ve yeni Türk devletini kuran Mustafa Kemal ve arkadaşlarına da idam fermanı çıkartıyor. (Osmanlı ile Türkiye Cumhuriyeti’ni karıştırmamak adına hatırlatıyorum.)

Şimdi bütün belgeler ortadayken, hala pişkinlikle, ‘Hayır belgeleri incelemeye gerek yok. Siz soykırım yaptınız’ diyenlere, artık diplomatik ve bilimsel cevap vermenin alemi yok. Biraz dalga geçmek daha iyi. Mesela şöyle denilebilir.

‘Arkadaşlar… Siz ittifak oluşturup Osmanlı İmparatorluğu’nu ele geçirmek için Anadolu topraklarına geldiniz. Osmanlı sizinle savaşırken, sizinle işbirliği yapan bazı tebaasına da şiddet uyguladı. Daha sonra Osmanlı size teslim oldu. Bu arada biz, Osmanlı’dan bağımsız olarak bir İstiklal Savaşı verip sizi Anadolu’dan attık. Tekrar Osmanlı İmparatorluğu’nu ayağa kaldıracaktık ama baktık ki, Osmanlı savaş sırasında Ermenilere soykırım yapmış. Sırf bu yüzden Osmanlı’yı ayağa kaldırmaktan vazgeçtik ve yeni bir devlet kurduk. Yeni devlet kurmamıza rağmen Osmanlı’nın dış borçlarını da son kuruşuna kadar ödedik. Eğer illa Ermenilerden özür dilenmesini bekliyorsanız, biz sizi bu topraklardan atmak için İstiklal Savaşı verdiğimiz sırada, sizin boyunduruğunuz altına giren Osmanlı İmparatoru’nun torunlarını bulun. Onlar özür dilerse diler, dilemezse de dilemez. Onların söyleyecekleri de zaten bizi bağlamaz.’

Anlayamadığım bir şey var. Atatürk’e idam fermanı veren Osmanlı’yı, uyguladığı Ermeni politikaları nedeniyle niye savunmak zorunda kalalım ki?

Yorumlar kapatıldı.