Edelman: Suriye’ye baskı konusunda farklı tavır alan, uluslararası toplumdan dışlanır
AA – BURSA – ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, dün Türkiye’ye Suriye konusunda ‘ültimatom’ gibi mesajlar verdi. Edelman, Türkiye’nin Suriye’nin Lübnan’dan çekilmesi için uluslararası taleplere katılmaması halinde ‘uluslararası toplumun dışında kalacağını’ iddia etti. Türk Dışişleri Bakanlığı, 7 Mart’ta Suriye’ye Lübnan’dan çekilme çağrısı yapan 1559 sayılı BM kararını desteklediğini daha önce de açıkladığını hatırlatıp, bu kararın gecikmeden uygulanmasını talep etmişti.
ABD büyükelçisi dün Bursa’yı ziyaretinde Vali Oğuz Kağan Köksal’la görüşürken Amerikan yönetiminin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in nisanda Şam’a yapacağı resmi ziyareti ertelemesini isteyip istemediği sorularıyla karşılaştı. Edelman, şöyle dedi: “Suriye konusunda söylenecek şey, uluslararası camianın, BM’nin 1559. kararı gereği, tamamen fikir birliğinde olmalarıdır. Bu karar gereğince, Suriye’nin Lübnan’dan askerlerini derhal çekmesi gerektiğidir. Başkan Bush da, Avrupa’yı ziyaretinde bu konuda tamamen fikir birliği olduğunu gördü. Fransa, Almanya, Rusya ve Mısır liderleriyle görüşbirliği içinde olduklarını gördü. Umarız, Türkiye de uluslararası camianın içinde yer alacaktır. Tabii ki bu uluslararası camiaya uyup uymamak konusu, Türkiye’nin kendi kararıdır.”
Gazeteciler, Türk basınında Bush yönetiminin Irak işgalinden kaynaklanan eleştirileri içeren haberleri sürekli tekzip ettiği hatırlatıldığında, ABD’li elçi, bunların komplo düzeyine ulaşmasından rahatsız olduklarını savundu.
Edelman şu iddiada bulundu: “Haberlerin yanlış olduğu zaman bunun belirtilmesi gerektiği inancındayım. Anti-Amerikanizme gelince de, Irak’ta askeri olarak bulunmamızdan dolayı Türkiye’de bazı endişelerin olduğunu biliyoruz. Bu çok doğal. Fakat, bunlar doğru temellere oturtulmalı. Bizim için endişe verici olan, çoğu zaman haberlerin komplo teorileri üzerine dayandırılması.”
‘Soykırım tavrı aynı’
Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği’nin yemeğine de katılan Edelman, Amerikan Kongresi’nde nisanda ‘Ermeni soykırımı’ tasarısının gündeme gelip gelmeyeceği soruları için, “Geleneksel olarak ABD yönetimlerinin tavrı, 1915-1916’da Ermenilere olan olayların tarihçilere bırakılması gerektiğidir. Şu anki yönetimin farklı pozisyonu olacağını düşünmüyorum” dedi. ABD elçisi ABD basınındaki Türkiye karşıtı yayınlar içinse yorum yapmadı.
Yorumlar kapatıldı.