İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Orhan Pamuk gelsin görsün

Cem BAKIRCI, İkram TEKMANLI

Atatürk Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Enver Konukçu, gerçeklere dayanmayan bilgilerle Türkiye’ye haksızlık ettiklerini öne sürdüğü yazar Orhan Pamuk ile Prof. Halil Berktay’ı Erzurum’a davet etti.

Prof. Konukçu, ‘Gelsinler toplu mezarları, belgeleri görsünler. Orhan Pamuk belki katledilen Türkler için de bir kitap yazar’ dedi.

ERZURUM Atatürk Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Enver Konukçu, yazar Orhan Pamuk ile Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halil Berktay’ın Türklerin Ermeni katliamı yaptığı yolundaki açıklamalarına üzüldüğünü belirterek, bu açıklamaları yapanları Erzurum’a davet etti. Ermeniler’in yaptığı katliamı 2 ayrı yerdeki toplu mezar kazıları ile ortaya çıkardığını anlatan Konukçu, ‘Gelsinler, toplu mezarları görsünler, çıkarılan belgelere baksınlar, ondan sonra konuşsunlar. Belki Orhan Pamuk, gerçekleri gördükten sonra katledilen Türkler için bir roman dahi yazabilir’ dedi.

BELGESİZ TARİH OLMAZ

Konukçu, Yazar Orhan Pamuk ve Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Halil Berktay’ın tarihi gerçeklere dayanmayan bilgilerle Türkiye’ye haksızlık ettiğini söyledi. Konukçu, ‘Belgelere dayanarak konuşmuyorlar. Doğu’da köy köy, ilçe ilçe her yerde Ermeni çetelerinin katlettiği insanların gömüldüğü toplu mezarlar var’ diye konuştu.

Ilıca ve Aşkale’de yapılan kazılarda ortaya çıkarılan toplu mezarlarda Türkler’in katledildiğini belgeleriyle ortaya çıkardıklarını vurgulayan Konukçu, ‘Gelsinler, bu toplu mezarları onlara gösterelim. Eğer onların dediği doğru çıkarsa, biz artık konuşmayacağız. Belgesiz, tarih olmaz. Bir tarihçinin ve yazarın tarihi gerçekleri reddetmesi oldukça üzücü’ dedi.

Ermeni çetelerinin Erzurum’da yaptıkları katliamlara, ‘Selçuklular’dan Cumhuriyet’e Erzurum’ isimli kitabında yer verdiğini hatırlatan Konukçu, Ermenistan’daki tarihçilere Suriye dahil istedikleri yerde kazı yapmayı teklif ettiklerini anlattı. Konukçu, Ermeniler’in haksız olduklarını bildikleri için bu teklif kabul etmediğini, Türk Tarih Kurumu’nun, Viyana’da Ermeni tarihçilere görüşme talebinde bulunduğunu hatırlatarak, ‘Ermeniler, bu görüşmelere de katılmadı. Katledilenler Türk olmasına karşın Türkiye bu haklı davasında ne yazık ki kendini anlatamıyor. Şimdi iki önemli kalemin böyle düşünmesi bizi daha da üzdü’ dedi.

9562 CESET GÖMDÜM

‘Erzurum’da Ermeni Olayları (1918-1920), Hatıralar, Belgeler- Kazılar’ adlı kitabı geçen yıl yayınlayan Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Anabilim dalı öğretim üyesi Yardımcı Doç. Dr. Betül Aslan da şunları söyledi: ‘Türk Ordusu’nun Ilıca’ya ilerlemesi sırasında 10-11 Mart günleri Ermeniler, Erzurum’daki erkeklerin tamamını zorla toplayarak, tren istasyonundaki barakalarda, hanlarda katletmişlerdir. Erzurum’un 12 Mart günü işgalden kurtuluşundan sonra polis müdür vekili olarak tayin edilen Kantarcızade Hacı Mustafa, kentte 9 bin 562 Müslüman cesedini toplayıp defnettirdiğini hatıralarında kaydetmektedir. Amaç; Ermeni düşmanlığı yapmak veya körüklemek değil, Türk halkının haklı davasını ve uğradığı haksızlıkları bilimsel olarak tespit edip bu gerçekleri kamuoyuna duyurmaktır.’

Konunun uzmanı

Prof. Dr. Enver Konukçu, 1944 yılında Düzce’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Genel Türk Tarihi Kürsüsü’nden 1966’da mezun oldu. 1968 yılından itibaren Atatürk Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürdü, 1986 yılında profesör oldu. Hindistan Türk Tarihi, Genel Türk Tarihi, Atatürk İlkeleri ve özellikle Türk-Ermeni İlişkileri konusunda çalışmalar yaptı. Atatürk İlke ve İnkılapları Enstitüsü Müdürlüğü, Bölüm Başkanlığı ve Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanlığı görevlerinde bulundu. Halen Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanlığı’nı sürdüren Prof. Dr. Konukçu evli ve 2 çocuk babası.

KİTAPLARI

Prof. Dr. Enver Konukçu’nun kitaplarından bazıları şunlar: Ardahan Tarihi, Erzurum Tarihi, Hasankale Tarihi, Üzümlü Tarihi, Büyük Devletlerin Kıskacındaki Erzincan’ın Ermeni Mezaliminden Kurtuluşu, Selçuklulardan Cumhuriyete Erzurum, Mustafa Kemal Atatürk Döneminde Erzurum, Tercan Tarihi, Otlukbeli Tarihi, Milli Birlik ve Beraberliğin Oluşumunda Otlukbeli Meydan Savaşı, Yeşilyayla’da Ermenilerin Türk Soykırımı, Alaşehir Kongresi, Düzce Tarihi, Kazım Karabekir’in Kaleminden Doğu’nun Kurtuluşu, Sakarya Tarihi.

Yorumlar kapatıldı.