İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mavi Kitap’a karşı uluslararası atak

Türkiye, iktidarı ve muhalefetiyle, dünyaya Ermeni soykırım iddiaları için, ‘hodri meydan. Herkes arşivini açsın’ dedi.

Başbakan Erdoğan ve CHP Lideri Baykal dün tarihi bir karar alarak ‘Mavi Kitap’taki Ermeni soykırımı iddialarına karşı uluslararası bir girişim başlatacaklarını duyurdu. Erdoğan, ‘Türkiye Ermeniler konusunda tarihle hesaplaşmaya hazırdır’ derken, Baykal da herkesin arşivini açmasını önerdi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Başbakan Tayyip Erdoğan’a yaptığı ziyarette iktidar ve muhalefet, tarihi bir karar alarak ‘Mavi Kitap’ta yer alan Ermeni soykırımı iddialarına karşı uluslararası düzeyde ortak girişim başlatma kararı aldı. Baykal, sözde Ermeni soykırımının önümüzdeki süreçte Türkiye’ye yönelik büyük sorunlar açabileceğini belirterek, Türkiye’nin bu konuda uluslararası bir girişim başlatmasını önerdi. Baykal bu konuda Erdoğan’a taslak bir çalışma planı da sunarak, ilk iş olarak İngiltere Avam Kamarası’na Ermeni soykırımı iddialarına temel kabul edilen ‘Mavi Kitap’ hakkında, iktidar ve muhalefete mensup tüm milletvekillerinin imzalayacağı bir mektup gönderilmesini önerdi. Bu kitabın Birinci Dünya Savaşı koşullarında propaganda amaçlı yazıldığını belirten Baykal, İngiliz Meclisi’nden resmi bilgi talep edilmesini istedi. Erdoğan, bu konuda süreci etkileyen tüm ülkelerle görüşmeler yapılacağını belirterek, ‘Türkiye’de yaşayan Ermeni cemaatiyle ilgili sorun yok. Ermeni müzesinin, mabetlerinin açılışına bizzat katıldım. Ermeni Patriği ile rahatlıkla görüşüyoruz’ dedi.

TARİHLE YÜZLEŞİRİZ

Erdoğan, Baykal’ın çalışma planını kabul ederek, bu konuda Dışişleri Bakanlığı’nın da bir hazırlık yaptığını ve bu iki çalışmanın birleştirilerek, Türkiye’nin girişiminin başlatılabileceğini söyledi. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Baykal yaptıkları ortak basın toplantısında, ‘Türkiye iktidarıyla muhalefetiyle Ermeniler konusunda tarihi gerçeklerle hesaplaşmaya hazırdır’ dedi. Erdoğan şöyle konuştu:

85 YIL ÖNCEKİ KİTAP

Son zamanlarda Mavi Kitap adıyla 85 yıl önce yayınlanmış bir kitap dünyada bir kaynak gibi gösteriliyor. Aslı astarı olmayan, gerçekleri yansıtmayan birçok iddia var kitapta. Önce İngiliz Avam Kamarası’na, sonra da dünyaya duyurmak istiyoruz. İddia sahipleri, iddialarında samimi iseler devlet arşivlerimizi biz zaten açmış durumdayız, onların da arşivleri varsa buyursunlar açsınlar ve tarihçiler çalışma yapsınlar. Ondan sonra atılacak adım ne ise biz bu adımı atmaya hazırız, ama onlar da aynı cesareti gösteriyorlarsa bu çalışmaları birlikte yapalım. Sonra tarihle bir siyasi hesaplaşma gerekiyorsa iktidarıyla muhalefetiyle bunu da yapmaya hazırız.

Baykal da Türkiye-AB ilişkisi ilerledikçe Ermeni soykırımı iddiasının büyüyen bir sorun haline geldiğini vurguladı. Baykal şöyle dedi:

BİLİMSEL OLMAYAN SUÇLAMA

Türk ve Ermeni tarihçilerden oluşacak bilim heyeti Unesco’nun gözetimi altında bir çalışma yapabilir, biz bu çalışmaya bütün arşivlerimizle katkı yaparız. Umarız Fransa, Avusturya, İngiltere, Almanya, ABD, Ermenistan ve ABD’deki Ermeni yanlısı kuruluşlar hepsi açsınlar arşivlerini. Kimse savaş koşulları içinde yaşanmış bir takım olayları bir millete mal etmeye kalkmasın, gerçeklerle yüzleşmeye hazırız.

1.5 saat Ermeni zirvesi

TBMM’de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın makam odasında dün gerçekleşen görüşme 1.5 saatten uzun sürdü. CHP Lideri Deniz Baykal, görüşmeye CHP milletvekili emekli büyükelçiler Şükrü Elekdağ ve Onur Öymen’le gitti. Erdoğan da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek’le birlikte katıldı.

Mavi Kitap (Blue Book) nedir

İNGİLİZ Parlamentosu onayıyla 1916’da Wellington House, yani Savaş Propaganda Bürosu tarafından ‘Mavi Kitap-Blue Book’ olarak adlandırılan iki kitap hazırlatıldı. Kitaplardan birincisi Almanlar aleyhine yazılan ve Belçika cephesinde Almanların kadınların göğüslerini kestiğini, insanları öldürüp sabun yaptıklarını anlatıyor ve ‘Alman Mezalimi’ başlığını taşıyordu. İkincisi ise ‘Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere Muamele’ adlı kitaptı. İki kitabın da yazarları diplomat James Bryce ve tarihçi Arnold Toynbee idi. Kitapların amacı, ABD’yi Birinci Dünya Savaşı’na girmeye kışkırtmaktı. Savaş sonunda, Almanların itirazı üzerine, 3 Aralık 1925’te dönemin Dışişleri Bakanı Austin Chamberlain, Lordlar Kamarası’nda Almanlarla ilgili Mavi Kitap’ın tamamen temelsiz ve savaş propagandası olduğunu açıkladı.

Toynbee, Ermenilerle ilgili kitapta, tehcir (zorla göç ettirme) sırasında Osmanlı topraklarından bulunduğu iddia ettiği 1 milyon 800 bin Ermeni’den üçte birinin katledildiğini savundu. Kitapta 150 tanığın ağzından tehcir sırasında yaşanılan olaylar anlatıldı. Ancak daha sonra, bu tanıkların Ermeni Taşnaksityun Partisi üyeleri oldukları ortaya çıktı. Toynbee, kitabıyla aynı günlerde The Times’da yayımlanan bir makelesinde Türkler’i ‘acımasız’ ‘vicdansız bir zorba, ‘gerçek bir barbar’ olarak suçlamış, tüm dünyayı yakıp yıkmakla itham etmişti. Toynbee de, daha sonra yayınladığı bir başka kitapta Mavi Kitap’ın ‘savaş propagandası’ olduğunu açıkça kabul etmişti.

Yorumlar kapatıldı.