İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP´den Ermeni iddialarına karşı atak

CHP, sözde Ermeni soykırımı iddiaları konusunda Türkiye’nin daha aktif olması için bir girişim başlattı. Başlatılan girişime hükümetten tam destek geldi.

Bu çerçevede işe, ünlü İngiliz tarihçi Arnold Joseph Toynbee ile diplomat James Bryce tarafından kaleme alınan ve Ermeni soykırımı iddialarına temel teşkil eden ‘Mavi Kitap’tan başlayacak.

Girişimin ilk ayağı İngiltere olacak. CHP, İngiliz parlamentosuna bir mektup göndererek I. Dünya Savaşı’nda İngiliz istihbaratı için çalıştığı belirlenen Toynbee’nin Ermenilere ilişkin iddialarının araştırılmasını isteyecek.

Mecilsteki tüm milletvekillerinin imzasını taşıyan mektup önümüzdeki hafta İngiliz Avam Kamarası’na gönderilecek.

Bir sonraki adımda ise, tarihçilerin bu konuda daha aktif çalışması için zemin yaratılması planlanıyor. Avrupa ülkelerindeki tarihçilerle, Türk tarihçilerin Ermeni iddiaları üzerinde çalışmaları öngörülüyor.

CHP’ye hükümetten tam destek

CHP, girişimi hükümetten de tam destek aldı. Bu konu çerçevesinde biraraya gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, görüşmeden sonra yaptıkları açıklamada, ‘sözde Ermeni soykırımı’ iddialarına karşı izlenecek yol üzerinde tamamen hem fikir olduklarını açıkladılar.

Mavi Kitap nedir?

Ermeni soykırımı iddialarına kaynak niteliğindeki ‘Mavi Kitap’ın özgün baskısı, ‘1915-1916 yılları arasında Osmanlı idaresindeki Ermenilere yapılan muameleyi belgelemesi’ için 1916’da görevlendirilen Vikont James Brandy ile tarihçi Arnold Toynbee tarafından gerçekleştirilmişti.

‘Mavi Kitap’ olarak bilinen ‘Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere Muamele’ adlı kitap, 1916’da İngiliz Parlamentosu’nun onayıyla savaş propaganda bürosu Wellington House tarafından hazırlanmıştı.

Yorumlar kapatıldı.