İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Mavi Kitap´a kırmızı kart

TBMM Başkanı Arınç, Türkiye üzerinde artan Ermeni baskılarına karşı, soykırım iddiasının kaynaklarından olan Mavi Kitap’ın yalanlanması için İngiliz Parlamentosu’na baskı yapabileceklerini açıkladı.

ŞAMİL TAYYAR/ ANKARA

TBMM Başkanı Bülent Arınç, sözde Ermeni soykırımı iddialarının 90. yıldönümü nedeniyle Türkiye üzerinde artan baskılar üzerine TBMM’nin ortak tavır alarak, soykırım iddialarının dayandığı kaynak kitaplardan birisi olan ‘Mavi Kitap’ın yalanlanması için İngiliz Parlamentosu’na baskı yapabileceğini açıkladı. Bülent Arınç, Yeni Şafak’a yaptığı açıklamada, ABD’nin Türkiye’den “1 Mart’ın rövanşını aldığı” yolundaki yorumlara ise “1 Mart tezkeresinin parlamentonun saygınlığını arttırdığına inanıyorum. 1 Mart’ın arkasındayım” karşılığını verdi.

90 yılın rövanşı

CHP’nin, soykırım iddialarıyla ilgili olarak Profesör Mc Carthy’nin Meclis’te konferans vermesi önerisine olumlu cevap verdiğini belirten TBMM Başkanı Arınç, “Tüm sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin bu tür etkinliklerine Meclis’te hep izin veriyoruz. Bu konuda da mahzur görmedik. MC Carthy, Meclis’te milletvekillerine konferans verecektir. Meclis Başkanı olarak böyle bir çalışmayı prensip olarak ben de destekliyorum” dedi. MC Carty’nin 21 veya 23 Mart’ta milletvekillerine konferans vermesi bekleniyor.

Bülent Arınç, 1916’da İngiliz Parlamentosu’nun onayıyla savaş propaganda bürosu Wellington House tarafından hazırlanan ve “Mavi Kitap” olarak bilinen, diplomat James Bryce ve tarihçi Arnold Joseph Toynbee’nin kaleme aldığı “Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere Muamele” adlı kitabın, “savaş propagandası” amacıyla yazıldığı yönünde karar alınması için İngiliz Parlamentosu’na baskı yapılabileceğini ifade etti.

CHP’nin girişimi başarılı

CHP’nin bu konudaki girişimini “başarılı proje” olarak gören Arınç, CHP lideri Deniz Baykal’ın bu amaçla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek istediğini hatırlatarak, hükümet ve muhalefet arasındaki mutabakata göre, sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı TBMM’nin yeni yol haritasının belirleneceğini söyledi. Arınç, bu çerçevede CHP’li Şükrü Elekdağ ve Örsan Öymen’in kendisini ziyaret ederek bilgilendirdiğini belirtti.

‘1 Mart’ın arkasındayım’

Arınç, ABD’nin Türkiye üzerinden Irak’a asker gönderebilmesine izin veren tezkerenin 1 Mart 2003 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda reddedilmesinin iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkilediği ve ABD’nin Türkiye’den “1 Mart’ın rövanşını aldığı” yolundaki yorumlara da tepki gösterdi. Arınç, “1 Mart tezkeresinin Meclis’in saygınlığını arttırdığına inanıyorum. 1 Mart’ın arkasındayım. Onun dışında bir yorum yapmam” dedi.

Austin Chamberlain itirafta bulunmuştu

Sözde Ermeni soykırımı iddiaları, 1. Dünya Savaşı sırasında propaganda amacıyla yazılmış üç kitaba dayanıyor. Bu kitaplardan birincisi, dönemin ABD İstanbul Büyükelçisi Morgentau’nun 1918’de yayınlanan anıları; ikincisi, aynı tarihli Aram Andonian’ın “Naim Bey Hatıratı”, üçüncüsü 1916’da İngiliz Parlamentosu’nun onayıyla Wellington House tarafından hazırlanan “Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere Muamele” kitabı. Bu son kitap “Mavi Kitap” olarak biliniyor. İngilizler, aynı dönemde Almanlar için de “Alman Mezalimi” isimli benzer bir kitap yayınladı. İki kitap da diplomat James Bryce ve tarihçi Arnold Toynbee tarafından kaleme alındı. Ama Almanlar, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra katliamla suçlandıkları Mavi Kitap’a tepki göstererek, İngiliz Parlamentosu’ndan bu kitabın savaş şartlarında propaganda amacıyla yazıldığını kabul etmelerini istedi. Bunun üzerine 3 Aralık 1925’te İngiltere Dışişleri Bakanı Austin Chamberlain, Lordlar Kamarası’nda bu ‘Mavi Kitap’ın “tamamen temelsiz ve savaş propagandası” olduğunu açıkladı. Şimdi TBMM, Almanların savaş sonrası yaptığı gibi, İngiliz Parlamentosu’nu, sözde Ermeni soykırımı iddialarının dayandığı bu kitabı yalanlaması için karar almaya zorlamak istiyor.

Dokunulacaksa herkese dokunulmalı

Dokunulmazlıkların kaldırılması konusundaki tartışmalara ilişkin geçmiş dönemde çok konuştuğunu ve sorunun sadece milletvekilleri değil dokunulmazlık zırhı olan herkesi içine alacak şekilde kapsamlı olarak çözümü konusunda öneriler sunduğunu belirten Arınç, “Ama maalesef bu konu çok konuşuldu ama hiç bir şey yapılmadı. Bu meseleyi konuşa konuşa tükettik. CHP’nin önerilerinin tek başına fazla bir manası yok. İktidar partisinin de bu konudaki tavrı önemli. Bu konuda mutabakat olursa o zaman fikilerimizi söyleriz” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.