İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ne 40 bini bakanım Türkiye´de 4 bin Ermenistanlı bile yok

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün “Türkiye’de 40 bin Ermenistanlı var” açıklaması üzerine İstanbul’daki Ermenistanlıları aramaya başladık

04/03/2005

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün “Türkiye’de 40 bin Ermenistanlı var” açıklaması üzerine İstanbul’daki Ermenistanlıları aramaya başladık. Meslektaşımız Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink Kumkapı Ermeni Patrikhanesi’ni adres gösterdi. Türkiye’deki Ermenistanlılar Kumkapı çevresinde yaşıyormuş. Patrikhane’de tören vardı..Çok sayıda Ermeni geliyor Patrikhane’ye ama tamamı Türk Ermeni. Tek bir Ermenistanlı yok.

Türk Ermenileri ile anlaşamıyorlar

Nedenini Patrikhane görevlilerine soruyoruz. “Onlar çocuk bakıyorlar ya da temizlikçi olarak çalışıyorlar. Hafta içi çalıştıkları evlerde kalırlar, hafta sonları kendi evlerine gelirler. Pazar ayininde burada olurlar” cevabını alıyoruz.

Gül’ün “Ermenistanlılar Türk Ermenileri ile anlaşamıyorlar” açıklamasını Dink de doğruluyor: “Sanırım iki nedeni var. İlki maddi anlamda sorumluluklarını yüklenmek istemiyorlar. İkinci olarak da kurumsal bir yapıya dönüşürse devlet rahatsız olur, üzerlerine gelir diye düşünüyorlar sanırım.” Meryem Ana Kilisesi Yönetim Kurulu Başkanı Efrin Bağ’da “Bizden çok müslümanlarla iyi anlaşıyorlar. Bizim yanımızda çalışmazlar, genelde müslümanların evlerinde çalışırlar” diyor. Niye diyoruz. Aldığımız yanıt şaşırtıcı: “Ben de Ermeniyim sen de. Neden senin yanında hizmetçilik yapayım diye düşünüyorlar herhalde.” 40 bin Ermenistanlı var mıdır diyoruz. “Bu sayı çok abartılı. Bırakın 40 bini 4 bin olduklarını bile sanmıyorum” diyor.

Burada en azından karnım doyuyor

Nara Mesropyan 65 yaşında. Türkiye’ye 6 yıl önce gelmiş, Ermenistan’da hasta bir oğul ve koca bırakmış. Ermenistan’dan getirttiği sigara, saç boyası gibi malları pazarda satarak para kazanıyor. Ayda 150 dolar kazanabiliyormuş. 100 milyonu kiraya, geriye kalanıyla kendini geçindiriyo ve kocasıyla oğluna para gönderiyor. “Ülkemde sefalet var. Burda da rahat yaşayamıyorum ama aç kalmıyorum en azından. Türkler bana bir anne gibi davrandılar. Çok yardım ettiler. Çok seviyorum Türkler’i” diyor.

Haber : Hilal ÖZTÜRK

Fotoğraf : Mert İNAN

Yorumlar kapatıldı.