İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Vive referandum´

Fransa’da Versailles Kongresi, AB anayasası ve 2007 sonrası üye olacak ülkeler için referanduma gidilmesine dair anayasa değişikliğini onayladı

PARİS – Fransa parlamentosu, AB Anayasası ve Türkiye’nin AB üyeliğinin de referanduma sunulmasının yolunu açan anayasa değişiklik paketini dün onayladı. Parlamentonun iki kanadı Meclis ve Senato’da daha önce yapılan oylamalarda açık oy farkıyla kabul edilen değişiklik paketi, ortak oturumda da vekillerin beşte üç çoğunluğunu bulmakta zorlanmadı. Oylamada, 730 ‘Evet’, 66 ‘Hayır’ oyu çıktı. İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP), Fransa Demokrasi Birliği (UDF), Sosyalist parlamenterler oylamada ‘Evet’ derken, komünistlerle, ‘güçlü egemenlik yanlısı’ bazı sağcı ve solcu parlamenterler ‘Hayır’ oyu kullandı.

Halkoyu ilkyazda

Birinci Dünya Savaşı sonrası, Avrupa haritasının tekrar çizildiği Versailles Sarayı’nda yapılan oturumla onaylanan paket, Fransız Anayasası ile AB Anayasası arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Bu değişikliğin ardından, AB Anayasası için referandum düzenlenebilecek. Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından açıklanacak referandum tarihinin mayıs sonu ya da haziran başı olacağı tahmin ediliyor.

Paketin Türkiye’yi de ilgilendiren ikinci bölümü ise, 2007 yılından sonra AB’nin yeni üyeleri için Fransa’da referandum düzenlenmesi öngörülüyor. AB ile tam üyelik müzakerelerine 1 Temmuz 2004 tarihinden önce başlayan ülkeler için ise referandum yapılmayacak. Bu nedenle, Bulgaristan ve Romanya için herhangi bir referandum düzenlenmesi söz konusu değil. Onaylanan bu madde sadece Türkiye’nin üyeliği konusunda geçerli olacak. Bu madde büyük çoğunluğu Türkiye’nin üyeliğine karşı olan Fransa kamuoyunu tatmin etme amacı taşıyor.

‘Türkiye kararı bizde’

Adalet Bakanı Dominique Perben’in hazırldığı uyum paketinin görüşüldüğü oturumun açılış konuşmasını yapan Başbakan Jean-Pierre Raffarin de, şu ifadeleri kullandı: “Anayasa değişikliği sayesinde Fransız vatandaşları Avrupa’nın sınırlarına kendileri karar verecekler. Bu değişiklik, Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili talebe, Fransızların korkuya ve endişeye kapılmadan yanıt verme imkânı tanıyacak. İlk önce Avrupalı gibi yaşamak ve Avrupa’yı istemeyi kanıtlamak Türkiye’ye bağlı, daha sonra bu değişiklik sayesinde buna Fransızlar karar verecek”

Polonyalı meslektaşı Aleksander Kwasniewski ile görüşmesi nedeniyle Versailles’daki oylamaya katılamayan Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise Türkiye konusuna değinmeyerek, seçmenlerin Avrupa Anayasası’na destek vereceklerine inandığını söyledi. Chirac, “Anayasa ekonomik ve sosyal gelişmelerin yanı sıra barışçı ve demokratik bir Avrupa’ya doğru adımdır” dedi. (Dış Haberler)

Yorumlar kapatıldı.