İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD ile işbirliği rotası Avrasya

DENİZ ZEYREK

ANKARA – Dışişleri, ABD’yle gerilimi ‘iş yaparak’ aşmaya çalışırken, stratejik diyaloğun rotası Avrasya’ya kaydı. Dışişleri’nin ikili ilişkiler genel müdürü Halil Akıncı, 23 Şubat’ta Washington’da ABD Dışişleri’nin Avrupa’dan Sorumlu Bakan Yardımcısı Laura Kenedy’yle görüştü. Forum havasındaki görüşmelere, Türk heyetinin davetine ABD heyetinin olumlu yanıt vermesiyle, kısa süre içinde Ankara’da devam edilecek.

Dışişleri bakanlıklarının çalışmalarına enerji bakanlıklarının da katılmasıyla, yaza kadar Orta Asya ve Kafkasya’da ekonomik-siyasi görüşmeler yürütülecek ve Stratejik Enerji Forumu düzenlenecek. Eski Sovyet cumhuriyetlerindeki enerji kaynaklarını Batı pazarlarına ulaştıracak ‘enerji koridoru’ projesinin yeni safhasının ele alınacağı Forum, Bakü-Ceyhan petrol boru hattı projesinin tamamlanacağı tarihe denk getirilecek.

Dağlık Karabağ dosyası raftan indi

ABD’nin ‘stratejik diyalog’ diye adlandırdığı görüşmeler sürerken, Dağlık Karabağ, Türkiye-Ermenistan ilişkileri ve Kafkasya İstikrar Programı gibi dosyalar raftan indirilecek. Kafkas krizlerinin aşılması ve bölge ülkelerinin demokrasi zemininde işbirliğini isteyen Washington, Türkiye’nin Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan’a önderlik etmesini istiyor. Çokuluslu enerji projelerinin bu sürece katkıda bulunması umuluyor. Nitekim dün Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan,

“Azerbaycan’la Dağlık Karabağ müzakereleri yoğun bir döneme girdi. Sonuç için ufak da olsa bir umut var” dedi.

Yorumlar kapatıldı.