İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TOPRAK KAYMALARININ KONTROL ALTINA ALINMASI VE ÖNLENMESİ PROJESİ II: AŞAMASI NİSAN’DA BAŞLIYOR

Ermenistan’da yer alan 2514 potansiyel toprak kaymasına müsait alanlara ilişkin “Master Program” hazırlanmasıyla ilgili, geçen yıl marta ayında başlayan ve Ermenistan İmar Bakanlığı ve Japonya Uluslararası İşbirliğ Ajansı arasında 2 milyon dolar değerinde “Ermenistan Cumhuriyeti’nde (EC) yer kayması afetleriyle mücadele araştırma program” yürüyülmüş, programın bu ilk aşamasında, yer kayması olasılığı yüksek alanların hava ve uzaydan fotograflarının çekilerek, 162 potansiyel alanın kaydı, yer kayması afetinden zarar gören 31 alanda sosyolojik araştırmalar gerçekleştirilmişti.

İlk aşamada yapılan çalışmalar sonrasında ülke yüzölçümünün %4,1 (122.056 hektar) alanın potansiyel yer kayması riski taşıdığının ortaya çıkarılmış, yer kaymalarının doğrudan 46,8 milyon potansiyel olaraksa 58,7 milyon dolar zarar riski olduğu ortaya konmuştur.

Birinci aşama çalışmaları sonrasında II. Aşama çalışmalarının başlaması yönünde EC İmar, Bölgesel İadare ve Tali Yapıları Koordine eden Bakanlıklar ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı arasında dün konuya ilişkin anlaşma imzalandı.

Plan II aşam ön çalışmaları daha geçen yıl sonu Aralık ayında başlamış ve yer kaymaları deformasyonlarını ölçmek üzere aletler ve yağmur miktarını ölçen aletler yurda getirilmişti. İlgili aletler Davuş ve Keğarkunik eyaletleri potansiyel yer kaymasına müsait alanlara yerleştirilmişti. Plan II aşaması sonunnda hazırlanacak “Master Plan” sayesinde konuyla ilgili uluslararası donor kuruluşlardan proje finansmanı için destek sağlanabilecek.

Nana Petrosyan

Yorumlar kapatıldı.