İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD´ye iki ziyaret

DENİZ ZEYREK

ANKARA – Bush yönetimi, Irak savaşı sonrası süreçte Türkiye kamuoyunda yükselen sesleri bastırmaya çalışırken, Ankara da ilişkileri ‘normal mecrasına’ çekmek için kolları sıvadı. Türk-Amerikan ilişkileri 25 Şubat’taki MGK’nın gündemine taşınırken, Dışişleri Müsteşarı Ali Tuygan ve MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, stratejik ilişkilerin ‘normal mecrası’na girmesi için martta Washington’a gidiyor. İkili, Türkiye’nin Irak gibi stratejik konularda ABD ile hareket edeceği mesajını iletecek.

Wall Street Journal gazetesinin yazarı Robert L. Pollock’ın ‘Nazi gibi’ benzetmeler kullanarak Türkiye’deki Amerikan karşıtlığını yerden yere vuran makalesinin ardından, ABD Savunma Bakanlığı’nın üç numaralı ismi Douglas Feith önceki gün “İlişkilerimiz kamuoyunda takdir edilmezse sürdürülemez. Yetkililer halk desteği sağlamaya kendini adasın” mesajı vermişti. Pollack, Feith ile birlikte şubat başında Ankara’daydı ve yazısında atıf yaptığı Türk basınındaki haber ve değerlendirmeler, ABD büyükelçiliği ‘andıçlarıydı’. Dolayısıyla Pollack’ın ‘Türkiye nereye gidiyor’ başlıklı yazısı Ankara’da doğrudan ABD’nin yaklaşımı olarak algılanırken, ABD’nin son günlerde açıkça ve resmi ağızlardan dillendirmeye başladığı gerilimin görünenden fazla olduğu belirtildi.

‘Görev hükümetin’

Dış politikada Irak ve Kıbrıs olarak belirlenen MGK toplantısı gündeminin ilk sırasına ABD ile ilişkiler yükseltildi. Toplantıda ABD ile ilişkilerin ‘vazgeçilmez stratejik boyutları’ çerçevesinde gerilimin aşılması için atılacak adımlar belirlenecek. Büyük Ortadoğu projesi,
Irak savaşı ve Afganistan gibi nedenlerle ABD’nin Türkiye’den vazgeçmesi beklenmiyor. Ama MGK’da askerler ve diplomatların en önemli görevin hükümete düşeceğini telkin edecek. Tuygan’ın ziyaretinde askerlerin aralarında açtıkları doğrudan kanalların benzerini açması planlıyor. Böylece ilişkilerin ‘siyasilerin popülist güncel beklentileriyle verdiği zararlardan’ korunması hedefleniyor. Ardından yeni sivil MGK Genel Sekreteri Alpogan Washington’a gidecek. Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley’in ağırlayacağı Alpogan, Dışişleri ve Savunma bakanlıkları yöneticileriyle de bir araya gelecek.

Loğoğlu Wall Street Journal’a yazı yazdı

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu da Wall Street Journal’a mektup yazıp makaleden duyulan üzüntüyü dile getirirken, ‘Nazi gibi’ türünden benzetmelerle ‘aşırıya kaçıldığına’ dikkat çekti. Loğoğlu, bizzat Başbakan’ın, iki ülke ilişkilerinin Türk kamuoyunda doğru yansıtılması için çalıştığını vurguladı.

Pollack yazısında, ABD yıllarca IMF, AB, Bakü-Ceyhan projesi, ‘Ermeni soykırımı’ ve PKK liderinin yakalanması gibi konularda Türkiye’ye destek verdiği halde, Türk yetkililerin katkısıyla Amerika’ya büyük husumet doğduğunu yazmıştı. ABD’yi rahatsız eden konular Türkiye’nin Irak savaşında aldığı tavır, Felluce gibi operasyonlar için ‘soykırım’ tanımı getirilmesi, CHP lideri Deniz Baykal’ın CIA komplosuna uğramaktan şikâyeti.

Yorumlar kapatıldı.