İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi iftira savcıya emanet

KİTABININ yayınlandığı İsviçre’deki bir söyleşide, “Kimse söylemeye cesaret edemiyor” diyerek tarihi gerçekleri çarpıtan Orhan Pamuk için Türkiye’nin dört yanından suç duyurusu yağıyor.

——————————————————————————–

ORHAN Pamuk, İsviçre’de Tafe Sanzeger Gazetesi’nin magazin eki muhabiriyle yaptığı söyleşide söylediği “Türkiye’de 30 bin Kürt ile 1 milyon Ermeni katledildi” iftirasının cevabını artık Türkiye Cumhuriyeti adaleti sistemine verecek.

Orhan Pamuk aleyhinde suç duyurularında bulunuldu. En son da işadamı Mete Kalyoncu, Pamuk aleyhine “1 YTL” manevi tazminat davası açtı.

Yalan ve belgesiz iddialar ortaya atarak Almanca’ya yeni çevrilen “Kar” romanının satış grafiğini yükseltmeye çalışan Orhan Pamuk cevabını protesto ve davalarla aldı.

Sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar, yazarı protesto için gösteri düzenlediler, suç duyurusunda bulundular.

Vatandaştan dava

Mete Kalyoncu avukatı Zekai Şems aracılığıyla Şişli Sulh Hukuk Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesinde “Türkiye Cumhuriyeti Vadandaşı olan davacının, ‘Devlet’ ve ‘Ulus’unun onuru ve tarihi ile özdeşleşmiş milli duyguları, sahip olduğu kişisel varlık ve kişilik haklarının da ayrılmak ve vazgeçilmez unsurlarından biridir. Davalının bu beyan ve iddiası, insan haklarına dayalı Türkiye Cumhuriyeti’nin geçmişine olduğu kadar geleceğine de reva görülebilecek en büyük ‘Bühtan’ olup her Türk vatandaşı gibi davacının da milli ve manevi varlık ve duygularına ağır bir tecavüz niteliğindedir” denildi.

Suç işliyor

Anadolu İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (ANASAM),yazar hakkında Kayseri Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

ANASAM Başkanı Mehmet Özet, Pamuk’un, mevcut lobilere yaranmak amacıyla beyanat verdiğini öne sürerek, röportajda yer alan bilgilerin asılsız olduğunu söyledi.

Orhan Pamuk’un açıklamalarının hiçbir tarihi belgeye dayanmadığını belirten Avukat Mehmet Üçok da “PKK/Kongra-Gel ve Ermeni diasporası ile aynı söylemlerde bulunmanın Türk Ceza Kanunu’ndaki karşılığı, bölücü, yıkıcı ve devlet aleyhinde faaliyette bulunmaktır” diye konuştu.

Türk Eğitim-Sen Ağrı Temsilcisi Kurtbey Hatunoğlu da “Orhan Pamuk dedelerinin kim olduğunu açıklasın, onun bahsettiği ‘biz’ kesinlikle biz değiliz” diyerek suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi, Dadaşlar’ı üzen Pamuk ve bastırdığı haritaya Kürdistan’ı yerleştiren İller Bankası Vakfı’na 278 kişinin katledildiği Alaca Köyü’ndeki toplu mezardan cevap verecek.

Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu ise Pamuk’un iddialarını hiçbir belegeye dayanmadığını tekrar hatırlattı.

Ortaylı’yı hâlâ bekletiyor

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Pamukíun dile getirdiği rakamların doğru olmadığını, kulaktan dolma bilgilerle bu rakamları ifade ettiğini söyleyerek belgeleri ortaya çıkarmasını isteişti. Ancak Orhan Pamuk hâlâ Ortaylı’nın istediği belgeleri sunmadı.

Pamuk’un hayatına şaşıracaksınız

GÖBEK adı Ferit olan Orhan Pamuk’un bilinmeyen hikayesini yazar Serdar Kuru ortaya çıkardı.

Her fırsatta eleştirdiği Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında dedesi özellikle Atatürk ve İnönü dönemlerinde demiryolu hamlesinde büyük ihaleler alarak kısa zamanda zengin oldu. Pamuk’un babası Gündüz Pamuk, IBM’in Türkiye’ye atadığı ilk genel müdürlerden.

Orhan Pamuk’un annesi Aylin Pamuk’un anne tarafı Beyaz Rusya’dan göç etmiş daha sonra Osmanlı’nın hizmetine girmiş bir Rus.

Orhan Pamuk üzerinde en fazla etkisi olan kişi ise kardeşi Şevket Pamuk.

Osmanlı ekonomi uzmanı olan Şevket Pamuk ABD’de Yale ve Berkeley Üniversitelerinde okuduktan sonra Türkiye’de ve yurtdışında üniversitelerde ders verdi. Bunların arasında İsrail’deki Negev Ben Gurion da var.

Hatta, üniversitenin derslerini MOSSAD’ın da ilgiyle takip edip raporlar hazırlattığı bir “Ortadoğu Çalışmaları” bölümü bulunuyor. 1985-1988 yılları arasında Amerika’da kalan Orhan Pamuk’un Amerika’da basılan kitaplarının tamamına yakını aynı yayınevinden çıkmış: Random House.

Yayınevinin sahipleriyse dünyaca ünlü Alman Bertelsmann yayıncılık. Bertelsman’ın bir diğer ilginç özelliği Doğan Holding ile 2001 senesinde Müzik piyasasına yönelik bir ortaklığa gitmeleri.

Yorumlar kapatıldı.