İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

FRANSIZ BAKAN TÜRKİYE’DEN SOYKIRIM GERÇEĞİYLE UZLAŞMASINI İSTEDİ

Fransa’nın AB’den sorumlu bakanı Klod Heygner 14 Şubatta CNN-Turk programına katılarak tanınmış Türk gazeteci Mehmed Ali Birand’ın Soykırıma ilişkin sorduğu soruya, Türkiye’nin Soykırım konusunda uzlaşması gerektiğini söyledi. Türk “Sansursuz” internet sayfasının bildirdiğine göre; bakan Fransa ve Almanya örneklerini vererek, tarihi sorunların ne kadar da aşılması zor olursa olsun uzlaşmanın olası olduğunu ifade etmiş ve AB’nin bir uzlaşma projesi olduğunu “Geçmişin tazelenmesinin bir proses olarak kaçınılmaz olduğunu, zira Avrupa’nın bu yaklaşımla inşa edildiğini” vurgulamış.

Uzlaşma zorunluluğunun altını çizen Fransız Bakan Ermeni soykırımı konusunda yapılacaklara ilişkin kararın Türkiye’nin vereceğini belirtmiş ve 2001 yılında Fransa’nın Ermeni Soykırımı’nın tanınmasına ilişkin aldığı karara vurgu yaparak “Oldukça uzun bir zamanınız var. Belleğin tazelenmesi bazen uzun zaman almakta. Fransız ve Alman uzlaşması 50 yıl sürdü. Bu konuda ilerleme gerekir.Konu zaman şartı koşulmasıyla alakalı değildir. Ancak aday ülkelerin AB’ye üyeliği ancak uzlaşma prosesi çerçevesinde mümkündür” dedi.

Bu Ermeni soykırımının tanınmasının Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerine başlangıç için olmasa bile üyelik için önkoşul olacağı anlamına gelmekte.

H.Ç.

Yorumlar kapatıldı.